Vulkan viser ingen stoptegn

»Eyjafjallajökull viser absolut ingen tegn på, at aktiviteten er ved at ophøre,« lyder det fra lederen af Islands vulkancenter.

Vulkanen under Eyjafjallajökull-gletsjeren fortsætter med at sende aske ud i atmosfæren. Fold sammen
Læs mere
Foto: S.OLAFS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæisk luftfart er stadig truet af askeskyen fra den islandske vulkan Eyjafjalla­jökull.

Det står klart, efter at al flyvning fra og til lufthavne i Irland og Nordirland i går måtte indstilles i timevis, fordi ret høje askekoncentrationer fra vulkanskyen drev mod sydøst fra Island. På Færøerne blev luftrummet tilmed lukket i hvert fald frem til her til morgen, onsdag. Samtidig lyder det fra Islands vulkanforskningscenter Nordvulk, at vulkanaktiviteten fortsætter.

»Eyjafjallajökull viser absolut ingen tegn på, at aktiviteten er ved at ophøre,« siger lederen af centeret, danskeren Rikke Pedersen, til Berlingske Tidende.

Men heldigvis kan Rikke Pedersen også berolige europæiske flyrejsende:

»Vulkanaktiviteten er højst en tiendedel af niveauet for et par uger siden, og samtidig er den væsentligt mere begrænsede askeproduktion præget af langt større og tungere askepartikler, som ikke kan skabe de samme gener for fly som de bittesmå og lette partikler, der blev produceret tidligere.«

Da aktiviteten var på sit højeste i midten af april, udspyede Eyjafjallajökull op mod 750 ton vulkansk materiale - overvejende fin aske - i sekundet, og askeskyen rejste sig hele 11 km op i atmosfæren. Nu ligger produktionen på omkring 50 ton i sekundet, og en stor del heraf kommer op som ren lava.

Søndag-mandag var aktiviteten imidlertid relativt høj. Askeskyen rejste sig i højder på op til 5,5 km og var synlig mere end 200 km fra krateret i det sydøstlige Island. Men i går viste målinger, at aktiviteten formentlig igen var aftagende, hvilket blot bekræfter billedet af, at vulkanen kører i cykler af større og mindre aktivitet.

Den væsentligt lavere og mere grovkornede askeproduktion i øjeblikket hænger ifølge Rikke Pedersen sammen med, at vulkanen efterhånden har opbrugt næsten al gletsjeris omkring krateret. Dermed kan smeltevand ikke løbe ind i krateret og direkte ned i de smeltede bjergarter, magmaen. Når vand møder den over 1.000 grader varme magma, eksploderer magmaen nemlig med en sådan voldsomhed, at den splintres til ekstremt fine askepartikler.

Sej og tyk magma

Til gengæld er magmaen fra Eyjafjallajökull ekstraordinært sej eller tyktflydende, hvilket udløser ganske kraftige eksplosioner, når vulkanske gasser endelig undslipper magmaen. Syd for vulkanen drysser aske i mindre mængder stadig ned over bygder og gårde, og forskere, der befinder sig tæt på lavastrømmene, har i de seneste dage på nærmeste hold oplevet vulkanens farlighed.

Lava og smeltevand afgiver nemlig store mængder vulkanske gasser, især SO2 og CO2, som giver ubehag for forskerne. »Af samme årsag tillader vi nu kun videnskabsfolk at nærme sig området, hvis de medbringer ilttanke,« forklarer Rikke Pedersen.

I øvrigt understreger hun, at der fortsat ikke er nogen som helst tegn på aktivitet i den nærliggende og langt farligere og større vulkan Katla, som mange islændinge ellers frygter vil gå i udbrud relativt snart.

I dag vil askeskyen ifølge prognoser fra askevarslingscenteret VAAC i London brede sig længere mod sydøst og formentlig lige akkurat snitte den franske Bretagnekyst. Det ventes dog ikke at medføre lukning af luftrummet, hverken over England eller Frankrig, idet askekoncentrationerne vil være for lave til at udgøre en fare for flytrafikken. Det er dog stadig usikkert, om flyrejsende kan komme til og fra Færøerne.