Vulkan rumler kraftigt nær dansk feriemål

Det første spanske vulkanudbrud i 40 år er undervejs i havet nær en af De Canariske Øer. Lokalbefolkning afventer evakuering.

Voldsom misfarvning af havet som følge af kraftig undersøisk vulkansk aktivitet nær den canariske ø El Hierro. Fold sammen
Læs mere
Foto: GELMERT FINOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bobler og syder i havet fem kilometer syd for spanske ø El Hierro - den mindste og sydligste af De Canariske Øer.

Det første spanske vulkanudbrud i 40 år synes dermed at være en realitet. Udbrudssøjlen har dog endnu ikke rejst sig over havet fra vulkanens top ca. 600 meter under havoverfladen.

Til gengæld er et enormt havområde over krateret voldsomt misfarvet af den vulkanske aktivitet, og indbyggere på El Hierro klager over en kvælende og sundhedsskadelig svovlstank fra vulkanske gasser, som bevæger sig ind over øen, der er på størrelse med Langeland.

Der er også rapporter om større mængder døde fisk, som flyder i havoverfladen i farvandet.

Beboere beredt på evakuering

Indbyggerne på den sydlige del af øen var i weekenden evakueret fra deres lokalområde, men fik søndag tilladelse til at vende tilbage til deres boliger. Men befolkningen er underrettet om, at de må være forberedt på en eventuelt nye evakuering.

Også færgeruter i farvandet nær vulkanen har måttet indstille sejladsen

Lille risiko for ny ø

Vulkaneksperter anser det ikke for sandsynligt, at udbruddet vil være så kraftigt, at en decideret ny ø vil rejse sig op af havet i denne omgang.

El Hierro ligger knap 50 km syd for den populære ferieø La Palma og ca. 60 km vest for Tenerife, der også er et kendt feriemål for danskere. Alle De Canariske Øer har vulkansk oprindelse.

Halvdelen af La Palma domineres således af den næsten to km høje vulkan Cumbre Vieja, der ofte beskrives som verdens stejleste vulkan. Det indebærer, at dens flanker er i risiko for at skride sammen, hvilket kan udløse voldsomme tsunamibølger, når store dele af den en dag skrider i havet.

Også El Hierro har gennem forhistorien været ramt af kraftige jordskred, som har udløst tsunamier.