Vores hospitaler er blandt verdens mest effektive

En OECD-undersøgelse bringer Danmark i top, når det gælder om at få mest mulig behandling for pengene. Vi bruger midlerne fornuftigt, siger professor. Den stramme udgiftsstyring har dog haft negative konsekvenser for bl.a. kræftpatienterne, vurderer regionerne.

Lisbeth Stilborg (th.) i samtale med en sygeplejerske på Hvidovre Hospital. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Danske sygehuse er nogle af de mest effektive i den vestlige verden. Det er den overraskende konklusion i en ny undersøgelse fra OECD, der placerer det danske sygehusvæsen helt i top foran lande som USA, Sverige, Norge og Frankrig.

OECD-målingen tager udgangspunkt i syv forskellige typer af behandlinger - bl.a. brok, lunge- og lungehindebetændelse og bypass-operationer - og konkluderer, at udgifterne er så lave, at flere lande i den vestlige verden kunne spare enorme beløb, hvis deres sygehuse blev drevet lige så effektivt som de danske.

»Med de forbehold, man altid må tage med den slags sammenligninger, bekræfter det et billede, som vi også selv har herhjemme. Nemlig at vi i økonomisk forstand driver vores sundhedsvæsen ret fornuftigt,« siger professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen.

Han peger på, at der i årtier har været en stram politisk styring af udgifterne til det danske sundhedsvæsen, og at sygehusene bl.a. derfor har været under pres for at udføre flere behandlinger hurtigere og mere effektivt. Derfor udføres stadig flere behandlinger i dag ambulant, hvor patienterne kommer hjem samme dag i stedet for at overnatte på hospitalet.

Tilsvarende er danske patienter også indlagt i stadig kortere tid, og de gennemsnitlige indlæggelsestider i Danmark hører til blandt de laveste i den vestlige verden.

OECD-undersøgelsen sammenligner Ti vestlige landes omkostninger de såkaldte DRG-takster ved syv forskellige behandlinger. Her viser det sig, at omkostningerne i Danmark hører til blandt de absolut laveste sammen med Storbritannien og Finland. De samme indgreb er langt dyrere i f.eks. Frankrig, Australien, Sverige og USA.

Nogle lande har således et spare- potentiale på over 30 pct. i forhold til »billige« lande som Danmark, fremgår det. Undersøgelsen siger ikke noget om kvaliteten af behandlingerne.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over resultatet.

»Vi ser her resultaterne af de første tiltag i regeringens sundhedspolitik,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge regionerne beviser konklusionerne, at man har været »rigtigt gode« til at styre udgifterne, og at medarbejderne har været gode til at omstille sig.

»Men den stramme styring har også givet os nogle problemer i behandlingen af sygdomme i vækst som f.eks. kræft, hvor vi har været bagud. Her kommer vi ikke uden om, at der skal ske en betydelig tilførsel af økonomiske ressourcer,« siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).