Vores fundament er presset

Selvom Danmark ligger i betryggende afstand af seismologiske brudflader, kan vi ikke vide os sikre mod flere jordskælv. Pladen, vi bor på, er under sammenpresning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Langt de fleste jordskælv opstår der, hvor jordens plader grænser op mod hinanden, bl.a. ved USAs vestkyst, i det sydlige Kina og ved Sumatra. For os går de nærmeste af den slags brudflader ned gennem Atlanterhavet, tværs gennem Island, og gennem Middelhavet hvor den afrikanske landmasse glider mod nord. Men selv på den rolige jord under Danmark kan vi risikere jordskælv. Det oplevede vi i morges i Kattegat. Og det kommer vi til at opleve igen. 

"Det, vi sidder på er under sammenpresning, fra nordvest mod sydøst. Hvis man sammenligner med et stykker papir, som man skubber til fra to sider, vil der være nogle steder, hvor det bukker sig, og nogle steder, hvor det giver sig lidt," siger Søren Gregersen, som er adj. statsseismolog ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

Lille risiko for værre jordskælv

Den slags jordskælv hedder i fagligt sprog "intraplade jordskælv". Normalt bliver de ikke meget kraftigere end de 4,4 på richterskalaen, nogle af os oplevede kl. lidt i fem i morges. Men i Canada, Indien og Australien findes der eksempler på, at nogle ellers sikre zoner er blevet ramt af ødelæggende jordskælv.

"Vi kan godt frygte, at der kan ske ødelæggende jordskælv. For en gang hvert tiende år sker der helt ødelæggende, uventede jordskælv inde i en plade. De kan godt måle op til godt 6,0 på richterskalaen, og hvis det sker i nærheden af, hvor der bor mennesker, er det meget ødelæggende," siger Søren Gregersen. Han understreger dog, at sandsynligheden for, at sådan et jordskælv skulle opstå tæt på en dansk by, er meget, meget lille.

Danske stress-zoner

Området omkring Anholt ligger i Sorgenfrei-Tornquistzonen. Navnet dækker over et bælte, der ligger skråt ned over Danmark over Nordjylland, Kattegat og Bornholm. Det er en zone, der er blevet skubbet opad i forbindelse med Alpernes dannelse og i dag er ude af trit med omgivelserne. Her er jorden ekstra skrøbelig, og det var også i denne zone, at det markante jordskælv uden for Ystad i Sverige i 2010 havde sit epicenter. Det målte 4,8 på richterskalaen.