Voldsom vækst i mobil netadgang

Halvdelen af verdens befolkning vil i 2020 kunne gå på nettet fra deres mobiltelefoner.

Navnlig i landene syd for Sahara i Afrika vil adgangen til Internet fra mobiltelefoner og andet mobilt udstyr vokse betragteligt i de kommende år. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Om seks år vil halvdelen af verdens befolkning have internetadgang fra mobiltelefonen.

Frem til 2020 vil endnu 1,6 milliarder mennesker på den måde få adgang til nettet, og stort set alle kommer fra udviklingslandene, viser en ny prognose fra brancheforeningen GSM Association, som samler mobiludbydere verden over.

Med udgangen af 2013 havde 2,2 milliarder mennesker adgang til det mobile Internet. Det svarede til 30 procent af klodens befolkning. Når tallet om seks år lander på 3,8 milliarder mennesker, vil de 3,0 milliarder bo i udviklingslande, mens de 0,8 milliarder kommer fra alle de lande, hvor mobilteknologien i de seneste ti år har bredt sig som en steppebrand. Det er en beskeden stigning fra i dag 0,7 milliarder.

Størst stigning i Afrika

Fremgangen betyder, at hvor det i dag er omkring hver fjerde i udviklingslandene, der har mobil internetadgang, vil det være 45 procent. Den største stigning sker i landene syd for Sahara i Afrika, nemlig fra 17 til 37 procent.

Især vil datateknologien tage fart, både på 3G- og på 4G-/LTE-nettene, hvor sidstnævnte leverer datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på 3G-mobilnettene.

Forventningen er, at bedre internetadgang vil gavne vidensniveauet, fordi det er let at finde oplysninger om alt fra sygdomme til bedre dyrkningsmetoder. Bedre internetudbredelse vil også ifølge adskillige internationale analyser være til gavn for landenes økonomi.