Voldsom overvågning afsløres bid for bid

Google vil nu offentliggøre, hvor mange krav om udlevering af personlige oplysninger efterretningstjenesterne har fremsendt.

Direktøren for efterrretningstjenesten National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, skulle tirsdag forklare om NSAs PRISM-program, som overvåger nettrafikken og amerikanske borgeres telefonopkald, foran den særlige, politiske efterretningskomité. Foto: Saul Loeb, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfanget af de amerikanske myndigheders krav om at få udleveret personlige oplysninger fra de store internet- og teknologiselskaber står nu mere og mere klart. Samtidig ønsker internetgiganten Google nu direkte at offentliggøre hemmelige henvendelser fra myndighederne.

Google bad tirsdag en særlig domstol, der behandlinger nationale sikkerhedsspørgsmål, om tilladelse til specifikt at fortælle, hvor mange henvendelser om nationale sikkerhedsspørgsmål der er kommet.

»Googles ry og forretning er blevet skadet af de falske og misvisende rapporter i medierne, og Googles brugere er bekymrede over beskyldningerne,« skriver Google i begrundelsen til Foreign Intelligence Surveillance Court.

Krav om mere åbenhed

Offentliggørelserne kommer efter afsløringerne af det såkaldte PRISM-program, som giver de amerikanske efterretningstjenester med National Secutiry Agency (NSA) stort set uhindret adgang til at læse folks private e-post og følge med i deres handlinger på nettet.

Borgerrettighedsorganisationen Electronic Frontier Foundation (EFF) har indtil nu fået 215.000 underskrifter på sin kampagneside stopwatching.us (der også betyder »hold op med at overvåge os«). EFF opfordrer den amerikanske kongres til at indstille den omfattende overvågning og at melde klart ud, hvad der indtil nu er sket hos både NSA og det amerikanske forbundspoliti FBI.

Også Googles topchef Larry Page og Facebooks topchef Mark Zuckerberg har offentligt taget afstand fra udspionering på nettet og har opfordret de amerikanske myndigheder til at være mere åbne om, hvad de foretager sig.

10.000 brugerkonti hos Apple berørt

PRISM-programmet har været i drift siden 2007 og er blevet udvidet konstant til at omfatte flere og flere teknologi- og internetgiganter. De afviser selv, at myndighederne har direkte adgang til deres databaser.

Apple offentliggjorde mandag, at der på et halvt år har været mellem 4.000 og 5.000 anmodninger om kundeoplysninger fra de amerikanske myndigheder i sager om kriminel aktivitet og national sikkerhed. Det drejer sig om mellem 9.000 og 10.000 brugerkonti. Opgørelsen dækker fra 1. december 2012 til 31. maj 2013. De fleste anmodninger kom fra politiet i forbindelse med røverier og andre former for kriminalitet, eftersøgning af forsvundne børn, eftersøgning af en patient med Alzheimer og håb om at forhindre selvmordsforsøg.

Apple understreger, at al kommunikation gennem iMessage-beskedtjenesten og FaceTime-vdeotjenesten er »beskyttet med kryptering fra ende til anden, så ingen andre end afsender og modtager kan se eller læse med. Apple kan ikke afkryptere disse data,« hedder det.

Andre 64.000 brugerkonti hos Yahoo, Facebook og Microsoft

Internetportalen Yahoo har i samme periode fået mellem 12.000 og 13.000 udleveringsanmodninger. Her går de fleste på »svindel, drav, kidnapninger og anden kriminel efterforskning,« siger Yahoo.

Det sociale netværk Facebook har fået 9.000-10.000 anmodninger om 18.000-19.000 brugerkonti, mens softwaregiganten Microsoft har fået 6.000-7.000 anmodninger om 31.000-32.000 brugerkonti.

Både Facebook og Microsoft oplyser, at de er blevet forbudt at liste særskilt op, hvor mange sikkerhedsrelaterede anmodninger eller hemmelige dommerkendelser om terrortrusler der er kommet.

Kritik fra Kina

NSAs direktør, general Keith Alexander, siger, at afsløringen af det gigantiske overvågningsprogram har forvoldt »ubodelig« skade på den nationale sikkerhed og har hjulpet USAs fjender. Ifølge NSA-direktøren har overvågningen forhindret 50 mulige terrorhandlinger i flere end 20 lande siden angrebet på World Trade Center 11. september 2001.

Det er den tidligere CIA-ansatte, Edward Snowden, som gennem aviserne Washington Post og The Guardian har offentliggjort et 41 sider stort tophemmeligt materiale, der beskriver, hvordan de amerikanske efterretningstjenester bogstaveligt har snabelen nede i datamængderne hos de store teknologiselskaber - en sand guldgrube af personlige oplysninger. Edward Snowden er draget i skjul i Hongkong.

Den kinesiske hærs dagblad langede søndag ud efter PRISM-overvågningsprogrammet og beskyldte USA for at krænke folk ved at overvåge netværkstrafikken. Avisen kritiserer, at USA finder det i orden at udspionere borgere fra andre lande, sådan som PRISM-programmet er tiltænkt.

Den kinesiske regering har ikke officielt kommenteret afsløringerne.