VM i klima: Danmark er verdens største grønne duks – men!

Ifølge en dugfrisk rangordning af alle landes klimapræstationer er Danmark intet mindre end verdens mest grønne og ambitiøse land. Alligevel får vi hverken guld, sølv eller bronze.

 
COP26 må og skal blive "et vendepunkt for menneskeheden". Sådan siger den britiske premierminister Boris Johnson. Men hvorfor er netop dette topmøde om klima så afgørende? Få svaret her. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet land i verden har i det forløbne år gjort mere for klimaet end Danmark, og derfor løber vores nation med topplaceringen i det store, internationale klimaræs mellem landene.

Det fremgår af en dugfrisk rangordning af 60 landes klimapræstationer – det såkaldte Climate Change Performance Index, der er udført af de centrale grønne organisationer Germanwatch, NewClimate Institute og Climate Action Network.

Tilmed er Danmark siden i fjor rykket to pladser højere op på listen og har dermed overhalet blandt andet Sverige med henblik på virkelig at levere på klimaområdet.

Der er imidlertid et afgørende men. For Danmark høster ikke guld – eller for den sags skyld sølv eller bronze i den globale klimakamp.

De tre øverste pladser står nemlig symbolsk tomme som et udtryk for, at ingen af verdens lande fortsat lever helt og aldeles op til Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader i forhold til niveauet ved industrialderens start.

Derfor får Danmark fjerdepladsen på listen – foran Sverige, Norge, Marokko og Storbritannien. I fjor blev vi på samme liste tildelt sjettepladsen.

I den sorte bund på årets klimapræstationsliste, der blev præsenteret tirsdag formiddag på FN-klimakonferencen COP26 i Glasgow, ligger Australien, Sydkorea og Rusland, der alle »udmærker« sig ved fortsatte voldsomme satsninger på fossile brændsler: kul, olie og gas.

Forklaringen på Danmarks topplacering er først og fremmest, at regeringen i fjor lagde sig fast på et internationalt meget ambitiøst mål om at reducere udledningerne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Biomasse-problem

Men Germanwatch og de to andre klimaorganisationer har ikke lutter ros til Danmark. Blandt andet hæfter man sig ved, at Danmark »er voldsomt afhængig« af biomasse som energikilde, og selvom biomasse i udgangspunktet kan betragtes som grøn energi, udledes der store mængder CO2 under afbrændingen.

Den fremtrædende tyske klimaprofessor Niklas Höhne, der har medvirket til at udfærdige klimapræstationslisten, er dog grundlæggende imponeret over Danmarks grønne indsats og siger i Glasgow til Berlingske:

»Danmark nyder godt af en tidlig satsning på vedvarende energi. Jeg har også bemærket, at Danmark lagde sig fast på 70-procentmålet, selvom man åbent erkendte, at man kun vidste, hvordan man når til 65 procent. Det er den helt rette indstilling.«