Vista i hacker-ilden

Hackere arbejder hårdt på at bevise, at Windows Vista er mere sårbar end lovet.

Forbrugere på en koreansk computermesse passerer under Microsofts store Vista-banner. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Allerede før Vista blev lanceret officielt, inviterede Microsoft hacker-samfundet til at blotlægge sårbarheder i det nye styresystem for at få dem rettet.

Med lanceringen er formentlig udløst en bølge af forsøg på at bryde systemets forsvarsværker.

- Det er da helt sikkert. Folk sidder og banker løs på den, siger Jeff Moss, der er arrangør af Defcon, verdens største hacker-messe.

- Hvis du er en skidt karl og finder et hul, så har du en sikker måde at sprede dit malware og spyware, siger han til Reuters.

Malware er computerprogrammer og koder, der er fremstillet med slette hensigter. Spyware er programmer, der fisker oplysninger ud af ens computer, uden at man ved det. Det er ikke nødvendigvis ondsindet.

Allerede dagen efter den verdensomspændende lancering af Vista er der meldinger om det første gennembrud af styresystemets forsvarsværker fra en sikkerheds-ekspert i Montreal, der dog ikke vil offentligøre detaljer om sit hack.

Microsoft hævder ikke, at Vista er 100 procent indbrudssikkert. De fleste sikkerhedseksperter vurderer Vista som mere sikker end sine forgængere, men det sætter heller ikke nødvendigvis overliggeren særlig højt. Windows er med sin dominans på PC-styresystemmarkedet et yndlingsoffer for hackere, uanset om de "kun" vil markere sig med hærværk, eller er ude efter at bryde sikkerheden for at malke folks bankkonti.

Hackere behøver ikke være ude i kriminelt ærinde. Såkaldte "white hat" hackere (efter heltens hvide hat i klassiske western-film) leder efter sikkerhedshuller ud fra det dobbelte sigte at få få dem lukket, og simpelt hen for at vise, at de kan - måske det vigtigste sigte.