Virkelighedens Dumbo vejer 35 gram

En udryddelsestruet springmus med kæmpestore ører er for første gang blevet filmet i naturen.

<i>Euchoreutes naso</i> har ikke fået sit danske navn for ingenting: Den langørede springmus har ører, der er tre gange gange så store som dens hoved. Skærmbillede fra videoen, der kan ses hos EDGE. Fold sammen
Læs mere

Den langørede springmus har sit naturlige habitat i Gobi-ørkenen, hvor det lille dyr med de enorme ører nu for første gang er blevet filmet.

Der er flere grunde til, at den langørede springmus ikke er en hyppig gæst på det hvide lærred. Dels bor den ganske afsides i barske områder af Kina og Mongoliet, dels er den et natdyr og tillige ganske lille og uanselig. Og dels anses den for så sjælden i naturen, at den er på den internationale rød-liste over udryddelsestruede dyr.

Dr. Jonathan Baillie fra Zoological Society of London ledede ekspeditionen, der skulle finde de små mus med de store ører som en del af et program, der i år skal kortlægge 10 udryddelsestruede arters tilstand i naturen.

- Vi rejste til Gobi for at finde ud af mere, så vi kan lægge en langsigtet plan for handling, siger Dr. Baillie, der er begejstret over at have fundet og foreviget springmusene.

- De hopper som kængurer, det er helt utroligt at se på. De har små hår på poterne, næsten ligesom snesko, så de kan tage afsæt i sandet, forklare Dr. Baillie til BBC.

Filmene viser, at musene tilbringer de fleste af døgnets lyse timer i udgravede gange i sandet, og at deres kost hovedsagligt består af insekter.

De store ører er svære at komme udenom som særkende for Dumbo-musen: "Den har formentlig den største øre-til-krop-ratio i dyreverdenen", siger Dr. Baillie.