Ville du tage en af disse mænd med til en øde ø?

En russer og en amerikaner skal sendes op for at tilbringe et helt år sammen i den internationale rumstation.

Scott Kelly, tv, og Mikhail Kornienko kommer til at se rigeligt til hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI REMEZOV / MAXIM SHIPENKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret 2015 vil en Soyuz-raket blive affyret fra Baikonurkosmodromen i Kasakstan med amerikanske Scott Kelly og russiske Mikhail Kornienko ombord. I foråret 2016 vil de igen lande i Kasakstan efter et års ophold på Den Internationale Rumstation, ISS. Det er første gang, en amerikaner tilbringer så lang tid sammen i rummet, og det er første gang, en mission til ISS er planlagt til så lang tid.

Scott Kelly er en erfaren NASA-astronaut, der har tilbragt mere end 180 dage rummet fordelt på kortere ture, og som blandt andet har arbejdet på Hubbleteleskopet under en  mission på rumfærgen Discovery.

Mikhail Kornienko er en erfaren kosmonaut for det russiske statslige rumprogram Roskosmos. Han var i 2010 på et seks måneder langt ophold på rumstationen og sagde efter landingen:

"Mest af alt savner man selve Jorden. Jeg savnede lugtene. Jeg savnede træerne. Jeg drømte om dem, jeg hallucinerede endda. Jeg troede jeg kunne lugte ild og noget der blev stegt. Jeg endte med at hænge billeder af træer op på væggene (i rumstationen) for at muntre mig selv op. Man savner virkelig Jorden deroppe".

Kelly og Kornienko kommer ikke til at være helt alene i kredsløb i det fulde år. Selvom ISS ikke er et travlt hotel, vil de få besøg af andre astronauter og kosmonauter, der skal udføre forskning i rummet eller bygge videre på russernes nye rumstation OPSEK, som er under konstruktion deroppe.

De to behøver heller ikke sidde lårene af hinanden, for selvom ISS ikke er en pragtvilla, er der efterhånden plads til at syv mennesker kan opholde sig nogenlunde bekvemt på rumstationen i længere tid. Hertil kommer modulerne til forskning og de rene tekniske moduler, så der er mange steder at søge i enrum, hvis man trænger.

Missionerne til ISS er normalt af omkring et halvt års varighed ligesom Kornienkos i 2010. Det er første gang, ISS er ramme om så langvarigt et ophold som Kornienkos og Kellys. Foruden at udføre forskning, som er rumstationens egentlige formål, skulle det lange ophold gerne ruste rum-farten med viden om, hvordan menneskekroppen reagerer på længere tids vægtløshed. Den viden kan bruges til at rejse endnu længere ud i Solsystemet, om det så bliver en tur til månen igen, bemandede flyvninger til Mars eller ekspeditioiner til indkommende asteroider.

Russerne har tidligere sendt sine kosmonauter op til meget langvarige ophold. Adskillige af missionerne til rumstationen MIR, der var i brug fra 1986 til 2001, var af et års ophold. Valerij Poljakov har rekorden for uafbrudt ophold i rummet med sine 437 dage, mere end 14 måneder, på MIR fra 1994 til 1995. Seks år forinden havde Poljakov været på ophold i MIR i 240 dage. Hans første mission blev foretaget for Sovjetunionen, den anden og længere  mission var for Rusland.

Kelly og Kornienko skal nu træne de næste 2,5 år til turen og vil komme til at møde hinanden ofte. De kender dog hinanden udmærket fra tidligere, da Kelly var reserve for Kornienko under hans tur til rumstationen i 2010, og back-up-crew modtager træning sammen med de førstevalgte til en mission, så reserverne når som helst kan træde ind og erstatte et medlem, der falder fra.

Hvis Scott Kellys ansigt ser bekendt ud, kan det skyldes at han har en enægget tvilling, Mark, som også er astronaut. Mark Kelly er dog mere berømt som ægtefælle til det amerikanske kongresmedlem Gabrielle Gifford, der i 2011 blev hårdt såret ved et skudattentat i Arizona.