Videnskaben har talt: Derfor taster du oftere forkert på din smartphone end andre

Hellere en kort tommelfinger end en lang. Lange tommelfingre er nemlig skyld i 12 procent af de berøringsfejl, vi laver på vores smartphones. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

Hver dag bruger vi i gennemsnit to timer på at swipe, scrolle, trykke og taste, og det er især nede i bunden af telefonens skærm, at de »langfingrede« har svært ved at ramme plet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Powlesland

Måske har du aldrig tænkt over, om dine tommelfingre er specielt korte eller særligt lange. Men nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, at det faktisk har en betydning for, om du oftere rammer forkert på din telefons touch-skærm.

Så hvis vi troede, at mennesker med små, tykke tommelfingre var mere fummelfingrede, ved vi nu, at det ikke er tykkelsen, det kommer an på, men længden. Lange tommelfingre kan nemlig i sig selv forklare 12 procent af de berøringsfejl, som folk laver på deres smartphones.

Det kan dataloger fra Københavns Universitet konkludere, efter at have undersøgt, hvad formen på vores hænder og fingre betyder for, hvor ofte vi trykker forkert på vores smartphone.

To timer på vores smartphones dagligt

Hver dag bruger vi i gennemsnit to timer på at swipe, scrolle, trykke og taste, og det er især nede i bunden af telefonens skærm, at de »langfingrede« har svært ved at ramme plet.

Jo længere tommelfinger du har, desto sværere er det at styre tommefingeren præcist ned i de nederste hjørner af skærmen, viser forsøgene.

Bag den nye forskning står en gruppe datalogistuderende, der sammen med postdoc Henning Pohl fra Datalogisk Institut som de første sætter tal på, hvad håndens facon betyder for antallet af fejl.

Forsøgene er udført med 27 deltagere, som blev udstyret med to smartphones af to forskellige størrelser (en iPhone 6 og en Nexus 6P). Datalogerne testede blandt andet, hvor hurtige og præcise deltagerne var til at ramme en lang række punkter på skærmen, og analyserede derefter de i alt 54.000 antal berøringer i en computermodel.

»Hvis man sidder med en stor telefon, er man nødt til at strække hånden mere eller skifte greb for at nå op i toppen og ned i bunden af skærmen. Derfor laver man gennemsnitligt lidt flere fejl med en stor telefon, end en lille,« siger Henning Pohl.

Måden, vi holder om mobilen på, har ifølge forsøget også en betydning for antallet af fejl.

»Det greb, du vælger, hænger sammen med størrelsen af din hånd. Hvis du har en stor hånd, er du nødt til at holde telefonen på en anden måde, end hvis du har en lille hånd.«