Videnskabeligt gennembrud: Vaginalring beskytter mod HIV

En ring med virusdræbende medicin kan beskytte kvinder mod HIV. Det viser to store forsøg i Afrika med vaginalringe.

Ringen er af blød silikone, som kan foldes sammen og nemt placeres af kvinden selv. Der er virusdræbende stof i silikonen til at vare i en måned, hvorefter ringen skal skiftes. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i mange år er der sket et større gennembrud i kampen mod AIDS.

To store forsøg med vaginalringe i Afrika viser nu uden tvivl, at virus-dræbende medicin - et såkaldt mikrobiocid - deponeret i skedevævet kan forhindre, at raske kvinder bliver smittet med HIV.

Over 4.500 kvinder har deltaget i forsøgene med vaginalringe, som viser at smitterisikoen kan nedsættes med omkring 30 procent. Ringen er lavet af silikone, som indeholder stoffet Dapirivin, der slår retrovirus som HIV ihjel.

Ringen frigiver det virusdræbende stof i en måned og skal så skiftes ud med en ny. Ringen er blød og kan både fjernes og opsættes af kvinden selv, så hun kan få et lager med hjem.

Vaginalringen med Dapirivin er udviklet af IPM, Det Internationale Partnerskab for Microbicider, som også har stået for et af forsøgene. Det andet forsøg er udført af Microbicides Trials Networks (MTN), og begge partnerskaber har arbejdet i Afrika, hvor udbredelsen af HIV er stor og adgangen til effektiv medicin er sværest.

Over 4.500 seksuelt aktive kvinder mellem 18 og 45 år deltog frivilligt i de to studier, som foregik 22 steder i Sydafrika, Uganda, Malawi og Zimbabwe. Resultatet fremlægges i morgen på en stor AIDS-konference i Boston i morgen, CROI, Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections

At en simpelt foranstaltning som at placere en ring med virusdræbende medicin i skeden hver måned overhovedet kan beskytte mod HIV-smitte er den ubetinget gode nyhed. Om 30 procent er et stort tal eller en beskeden gevinst kan diskuteres og bliver det også.

Kondomer ville beskytte langt bedre, men modstand mod kondomer hos kvindernes sexpartnere kan meget vel betyde, at ringen er deres eneste beskyttelse.

I det danske AIDS-Fondet er man ikke i tvivl om, at en kvindekontrolleret forebyggelsesmetode er et stort gennembrud:

»At vi nu har videnskabeligt bevis for, at en microbicid både er sikker og effektiv som hiv-forebyggelse er et videnskabeligt gennembrud, men også på sigt et stort fremskridt for kvinders sundhed i udviklingslande, hvor HIV-epidemien især rammer kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder skal kunne træffe deres egne valg om forebyggelse af HIV, og vaginalringen bliver forhåbentlig snart en valgmulighed”, siger Laura Kirch Kirkegaard, international chef i AIDS-Fondet i en pressemeddelelse om vaginalringen.

Foreløbig er det kun kvinderne i forsøget, som har gavn af vaginalringen. Der forestår nu for IPM en process med at søge godkendelse af vaginalringen som lægemiddel. Den ventes kun at blive introduceret i lande med høj forekomst af HIV-smitte.