Vi vil gerne kunne betale fra mobilen

Hver fjerde dansker ser gerne, at mobiltelefonen og dankortet smelter sammen til en mobil betalingsmulighed, viser ny undersøgelse.

Foto: Camilla Rønde

At fremtidens betaling kommer til at foregå med mobiltelefonen, kommer næppe som en overraskelse for nogen længere. Og danskerne er klar til at hive telefonen frem fra lommen og bruge den til at betale med, viser en ny undersøgelse fra Eniro, der blandt andet står bag udgiver online- og mobilsøgetjenesterne Krak og De Gule Sider.

1000 danskere over 18, der ejer en mobiltelefon, har deltager i undersøgelsen. Heraf svarer 25 procent vil gerne kunne bruge deres mobiltelefon som konto/kreditkort, mens 19 procent fx gerne vil kunne betale restaurant eller cafébesøget med mobilen eller tabletten.

»Vi har på rekordtid vænnet os til at bruge mobilen til at navigere i lokalområdet og til at købe apps, spil og musik. Det betyder, at danskerne er parate til de mobile betalingsløsninger, og så snart muligheden bliver til virkelighed, vil vi se endnu flere hoppe med på bølgen. Det kommer til at gå rigtig stærkt, når teknologien først er klar,« siger adm. direktør i Eniro Danmark Stefan Kercza i en pressemeddelelse.

Konkurrencen på det mobile betalingsmarked er allerede i fuld gang. Nets, det tidligere PBS, har meldt sig på banen med løsninger, der på sigt gør det muligt med såkaldt nærbetaling. Altså at man kan betale med mobilen i fx supermarkedet. Også sammenslutningen 4T, som de fire landsdækkende teleselskaber TDC, Telenor, Telia og »3« står bag, barsler med et system, der bruger oplysningerne fra dit eksisterende betalingskort i lighed med, hvad man kender fra for eksempel PayPal.

Med udsigterne til at kunne betale med direkte med mobiltelefonen, følger også spørgsmålet om sikkerhed. Især i tider hvor hacker-sager fylder medierne. I undersøgelsen fra Eniro svarer 43 procent af danskerne således, at det vigtigste for dem, hvis de skal anvende mobilen som betalingsmiddel, er, at det er sikkert.

På verdensplan forventes antallet af brugere af mobilbetaling stige til 245,2 millioner mod 200,8 millioner i 2012, ifølge en nylig vurdering fra IT-analysevirksomheden Gartner. Prognosen lyder på, at der i 2013 i alt vil blive gennemført mobilbetalingstransaktioner for samlet 235,4 milliarder dollar.

For perioden 2012 til 2017 forudser Gartner, at volumen og værdien på mobile transaktioner vil stige med 35 procent om året. Det svarer til en forventning om, at der i 2017 vil være 450 millioner brugere og blive gennemført transaktioner for samlet 721 milliarder dollar.