Vi skal statusopdatere vores liv med video

Video og billeder tager i stigende grad over i de sociale tjenester, der har massivt fokus på at tilbyde deling af begge dele. Senest har Yahoo opkøbt video-app'en Qwiki.

Video og billeder tager over i statusopdateringerne i sociale tjenester. Modelfoto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig det med en video - i stedet for at formulere en længere statusopdatering i tekst om, at sommerferien i Italien er fantastisk, solen varm som bare pokker og festerne gode.

Et foto eller en video fortæller det hele i et snuptag, og mulighederne for at dele dem bliver der da også fra internetselskabernes side skruet markant op for for tiden.

Senest har Yahoo opkøbt mobilapp'en Qwiki - angiveligt for mere end 230 millioner kroner. Den genererer små videoer til deling ud fra de billeder og videoer, brugerne har på telefonen.

Tidligere på sommeren har også Facebook koblet videodeling på den populære fotoapp Instagram, ligesom Twitters variant Vine tilbyder det samme.

»Det er en del af en større tendens, at vi ser flere billedkommentarer til ting. Det begyndte at få ny fart på mobilen med mikroblogtjenesten Tumblr (også opkøbt af Yahoo, red.), efter Youtube i sin tid for alvor åbnede for at se og dele videoer på nettet og stadig ikke har knækket vækstkurven,« siger Trine-Maria Kristensen, ekspert i sociale medier og rådgiver og holder foredrag om brugen af dem.

Vild vækst i video

I Danmark voksede det gennemsnitlige forbrug af mobildata fra 467 megabyte til 793 megabyte per dansker fra 2011 til 2012, viste en rapport fra mobilgiganten Ericsson for nylig.

Ifølge »Ericsson Mobility Report« vokser netop videotrafikken årligt 60 procent på verdensplan takket være de stedse hurtigere netværk, og i gennemsnit ser hver mobilabonnement 2,6 gigabyte videofilm om måneden.

Hvor omkring 31 procent af mobiltrafikken i 2012 var filmvisning, ventes det i 2018 at udgøre 46 procent af al mobiltrafik. Det vil sige både download og opload af video som blandt andet brug af TV- og filmstreamingtjenester, Youtube og deling af videoer andre steder.

Billeder tager over fra tekst

Netop i takt, at mobilbrugerne har adgang til kraftigere båndbredde, er mere online på mobilen og kan både producere og dele billeder og video herfra, får det ifølge Trine-Maria Kristensen også fornyet fart på i de sociale tjenester.

»Vi vænner os mere og mere til levende beskeder. Hvorfor skal vi kommunikere i sociale tjenester i lange tekstbeskeder, når vi kan åbne mobilen, tage et foto eller optage en video, redigere den og dele den derfra. Om ti-femten år vil vi sikkert sidde og grine af, at vi engang skulle have så meget tekst i sociale medier,« vurderer Trine-Maria Kristensen.

At flere aktører inden for sociale tjenester for tiden satser på at integrere billeder og video i større omfang er ifølge Trine-Maria Kristensen en bevægelse hen i mod det mere visuelle internet. 

Hos Seismonaut, der følger den digitale udvikling og rådgiver i brugen af digitale tjenester, peger senioranalytiker Daniel Ord Rasmussen, at videodeling har været undervejs længe - og nu ser ud til at få fat i brugerne.

»Folk har de seneste år lært at tage billeder og dele dem fra smartphones. Nu er de klar til at tage næste skridt mod video. Det har været undervejs længe, men nu er båndbredden der til det, og man ser fra web-brugen af sociale medier, at brugere meget gerne vil have opdateringer i store billeder og video,« lyder det fra Daniel Ord Rasmussen.

Et væld af aktører

Ud over de mere kendte apps til billede- og videodeling, der er ejet af de store aktører inden for sociale tjenester, findes et væld af mindre af slagsen skabt af nyere iværksættervirksomheder.

Heriblandt er eksempelvis Telly, der står bag både en webbaseret app og en mobilapp, hvor brugere kan dele videoer i grupper samt på sociale medier. Der er Snapshots, som lader brugere deler videoer og billeder fra store begivenheder med andre i realtid og kommunikere med hinanden. Og der er app'en Keek, der ligeledes gør det muligt at optage korte videoklip og dele dem.

Efter Facebook for nylig lancerede videodeling i den populære fotoapp Instagram, ligesom den Twitter-ejede Vine i forvejen tilbød, har Vine været igennem en opdatering og har lanceret en række nye funktioner som blandt andet muligheden for at »revine« videoer, ligesom man på Twitter kan »retweete« en besked samt et nyt design af kamerafunktionen.

Videodeling på nettet blev allerede populært tilbage i 2005 med lanceringen af Youtube, hvor der stadig bliver oploadet omkring 100 timers video hvert minut og kommer mere end en milliard unikke besøgende hver måned. 

Kamp om det næste store hit

At videodeling nu tager fart hænger netop også sammen med, at selskaberne bag de sociale tjenester kæmper om at fange brugerne med nye muligheder.

Ifølge Natasha Friis Saxberg, der er ekspert i sociale medier og forfatter til bogen »Homo Digitalis«, der udkom tidligere i år, er den massive satsning på billede- og videodeling lige nu også en del af aktørernes forsøg på at fange den næste helt store bølge, der kommer til at brage igennem inden for sociale nettjenester.

»Der er mange periodetrend på de sociale tjenester. Nogle formår at bryde igennem, mens andre har en berettigelse i en kort periode eller aldrig når dertil. Generelt bliver der skudt med spredehagl for at ramme det næste, der for alvor brager igennem. Både billeder, lyd og video har allerede en berettigelse i sig selv, men det handler stadig om at finde den helt rigtige måde at gøre det muligt at dele dem,« siger Natasha Friis Saxberg.