Vi er på vej mod den varmeste måned nogensinde målt på Jorden

Vi befinder os i ganske usædvanlige klimatider. Det slår målinger fra alverdens vejrstationer fast efter den varmeste juni måned, der nogensinde er målt på kloden. Tilmed tegner denne måned til at blive endnu mere rødglødende på planeten.

Frankrig var ramt af en hedebølge i juni med rekordtemperaturen 45,9 grader 28. juni i Gallargues-le-Montueux i Sydfrankrig. I Nice (billedet) var junis varmeste dag 34 grader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastien Nogier/EPA/Ritzau Scanpix

Ikke nok med at sidste måned blev den varmeste juni, der nogensinde er målt på planeten. Meget peger også på, at denne måned er godt i gang med at skyde sig ind i rekordbøgerne som den varmeste måned, der overhovedet er målt, siden man mod slutningen af 1800-tallet fik nogenlunde overblik over de globale temperaturer.

Det vil sige ikke blot den varmeste juli, men den varmeste måned, der nogensinde er direkte målt af instrumenter.

Allerede i begyndelsen af juli sagde det store europæiske, London-baserede vejrdatacenter ECMWF, at juni blev den varmeste af slagsen, der er målt på planeten – ca. 0,1 grad celsius over den tidligere junirekord fra 2016.

Michael Mann, klimaforsker

»Hvis denne juli bliver årets globalt varmeste måned (hvilket der er en god chance for), vil det blive den varmeste måned, vi har målt på Jorden«


Nu bekræftes den europæiske vurdering af en endnu mere grundig analyse fra NASA, der slår fast, at juni i år blev 0,11 grader varmere end juni 2016 – en markant stigning. Det skriver bl.a. The Washington Post.

Man kan også udtrykke det på den måde, at den forgangne måned blev 0,93 grader varmere end gennemsnittet af juni i årene 1951-1980.

Men også indeværende måned – traditionelt den varmeste på kloden – er godt på vej til at verfe alle tidligere månedsvarmerekorder af banen.

Mandag tweetede den amerikanske klimaanalytiker Zeke Hausfather, at »vi indtil videre er på sporet af« en juli, der bliver endnu varmere end den gældende rekordmåned, juli 2017.

Derefter tweetede den fremtrædende amerikanske klimaforsker Michael Mann:

»Hvis denne juli bliver årets globalt varmeste måned (hvilket der er en god chance for), vil det blive den varmeste måned, vi har målt på Jorden!«

Med de forholdsvis beherskede temperaturer, vi hidtil har haft i juli herhjemme, kan man måske godt undre sig over de amerikanske vurderinger. Men Danmark udgør kun omkring en tolvtusindedel af klodens samlede areal, og talrige andre steder i verden ligger temperaturen aktuelt væsentligt over det normale.

Det muligvis mest ekstreme oplevede man i verdens nordligst beliggende permanente beboelse – den lille canadiske by Alert, der ligger på den nordlige del af Ellesmere Island bare 800 kilometer fra Nordpolen.

Her strøg termometeret søndag helt op på 21,0 grader, hvilket er ny varmerekord for byen. Den normale dagtemperatur for årstiden i Alert er bare seks grader, skriver TV 2 vejr.

Samtidig blev der for en uge siden målt hele 23 grader i Grønlands hovedstad, Nuuk – blot 1,9 grader fra byens varmerekord fra september 2010.

Endelig bør man nævne, at termometeret i Alaskas største by, Anchorage, 4. juli og dermed på USAs uafhængighedsdag strøg op på hele 32 grader – mere end 2,5 grader over den tidligere varmerekord.

På vej mod de 1,5 grader

Siden midten af 1800-tallet er den globale middeltemperatur steget med godt og vel én grad. Dermed har vi mindre end 0,5 grader at løbe på, før vi stryger over den nogenlunde »sikre« temperaturstigning på 1,5 grader, som verdens lande i Paris i 2015 blev enige om, at man »helst« ikke bør overskride.

Ifølge FNs klimapanel (IPCC) kan vi med nutidens rekordhøje CO2-udledninger være på vej mod at overskride stigningen på 1,5 grader allerede i 2031 og senest i 2052.

Klimaforskeren Jason Box fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) udtrykker det tirsdag på Facebook på denne måde:

»Juni 2019, varmeste nogensinde globalt. SOS. Farvel til livet, som vi kender det.«