Vestager lukker CPR-hul

Fra udgangen af august skal virksomheder ikke længere kunne identificere kunder udelukkende ved deres CPR-nummer. »Helt uforståeligt,« lyder det fra brancheorganisationen Teleindustrien.

Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 73.000 danskere oplevede i 2012, at deres identitet blev misbrugt blandt andet til indkøb på nettet. Det tal skal bringes ned, og i den forbindelse har CPR-kontoret nu skrevet ud til alle virksomheder, der bruger navn, adresse og CPR-nummer til validering af en kundes identitet. Den praksis skal ophøre med udgangen af august, lyder det.

Det oplyste økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vester (R) fredag morgen til et samråd i Folketingets kommunaludvalg.

»CPR-kontoret har i lang tid arbejdet hen imod, at man ikke længere skal kunne forsøge sig frem, ved at indtaste navn, adresse og CPR-nummer. Den mulighed lukkes ned. Der er cirka ti virksomheder tilbage, men nu er der skrevet ud til dem,« siger ministeren til Berlingske.

Dermed er det slut med, at kriminelle og andre, der ønsker det, kan prøve sig frem med de 273 mulige kombinationer, der findes af de fire slutcifre, der er tilknyttet hver fødselsdato og dermed CPR-nummer. Det er i dag muligt på en række hjemmesider, at man kan forsøge et par kombinationer af CPR-numre, hvis man har navn, adresse og fødselsdato på en given person, før man bliver bedt om at prøve igen senere.

»Der så vi gerne, at man ikke længere kan indtaste med en række forsøg, og så skifte videre til næste hjemmeside, hvor man kan gøre det samme,« siger Margrethe Vestager.

Hun understreger, at det er med kort varsel, at virksomhederne skal ændre praksis. Derfor er hun også parat til at indgå i en dialog med virksomhederne, hvis det er urealistisk, at de kan nå det.

»Sådan skal det selvfølgelig ikke være, men det er ikke nyt for dem, at vi interesserer os for det. Erhvervs- og vækstministeren skrev allerede til virksomhederne og deres organisationer i april, og emnet har været debatteret i en årrække,« siger hun.

Overvejer Nem-ID

Ifølge økonomi- og indenrigsministeren er det oplagt, at flere virksomheder i stedet begynder at bruge Nem-ID-løsningen, når kunder skal identificeres. Til samrådet understregede ministeren, at det ikke kun er myndighedernes ansvar at sikre, at borgeres CPR-numre ikke bliver misbrugt - virksomheder er også ansvarlige.

Skal alle virksomheder så skifte til Nem-ID?

»Det er den overvejelse, vi gør os i øjeblikket, og det er en overvejelse, gør vi os helt alvorligt. Vi har ikke det fulde overblik over i hvilken hast, man ville kunne gøre det eller hvilke omkostninger, der vil være forbundet med det,« siger Margrethe Vestager.

Ifølge ministeren koster det virksomhederne en »lille udgift« på en krone hver gang de laver et opslag via Nem-ID, oplyste hun i samrådet.

En af de udskældte brancher i sagen om CPR-validering er tele-branchen. I et åbent brev til ministeren skriver brancheorganisationen Teleindustrien i dag, at de mener, at der allerede er taget gode forholdsregler for misbrug, da man i dag kun kan forsøge sig med tre forskellige CPR-numre på de forskellige hjemmesider. En løsning som CPR-kontoret ifølge Teleindustrien tidligere og i god dialog har godkendt. Derfor falder den nye melding fra ministeren ikke i god jord.

»I lyset af den netop gennemførte dialog om brugbare og accepterede løsninger, forekommer det helt uforståeligt, at der uden varsel fremsættes et sådan krav. Endvidere er kravet fremsat med en helt urimelig implementeringsfrist, henset at selvbetjeningsløsninger og brugergrænseflader er komplicerede at ændre uden grundige forberedelser og analyser,« står der i brevet.

Heller ikke tankerne om, at Nem-ID skal bruges i stedet, får mange varme ord med på vejen, da det først vil »være relevant at overveje nærmere, når NemID-løsninger også er mulige at anvende på mobiltelefoner og tablets, hvilket de ikke er i dag.«