Verdens værste lyd

En britisk forsker i akustik har fundet frem til verdens værste lyd.

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Lyden af en person der kaster op...

.... er netop blevet kåret til værste lyd i verden i et forskningsprojekt på nettet, hvor mere end 1,1 million verden over afgav deres stemme.

Bræklydene kom ind på en førsteplads foran lyden af en hylende mikrofon og mange skrigende spædbørn.

Manden bag forskningsprojektet, professor i akustik Trever Cox fra universitetet i Salford, fortæller, at han er drevet af en videnskabelig nysgerrighed over, hvorfor folk gyser ved bestemte lyde og ikke ved andre.

Han påbegyndte forskningsprojektet, der går under navnet Bad Vibes, for et år siden for at finde ud af, hvordan stenaldernes lydmæssige præferencer og kulturelle forskelle har formet moderne lyd.

Når opkastlyde kommer ind på en førsteplads, kan det forklares med, at opkast var en overlevelsesmekanisme, som skulle fortælle vore forfædre, at de havde spist noget, de ikke kunne tåle.

- Vi er forprogrammerede til at væmmes ved skrækkelige ting som det at kaste op, da det er fundamentalt for vores overlevelse at undgå ækle ting, siger Trever Cox.

Deltagerne i afstemningen skulle rangere 34 irriterende lyde efter, hvor ubehagelige de var, herunder tandlægebor, snorken, prutter, hosten og negle på en tavle.

Her er resultatet af den britiske top 10:

1 En person der kaster op

2 Hylende feedback fra en mikrofon

3 Mange spædbørn der græder

4 Hvinende toghjul

5 Baby der vræler

6 Pibelyde (fra en vippe)

7 En skinger violin

8 En Pruttepude

9 Et skænderi i en sæbeopera

10 Hylende vandrør