Verdens vældigste supercomputer er kinesisk

Kæmpe regnedreng kan knuse dobbelt så mange data hvert sekund som verdens nummer to, der står i USA. Danmark har kun en supercomputer blandt verdens 500 hurtigste.

Der ligger også store fysiske kræfter bag Tianhe-2s store regnekræfter. Her ses den kinesiske supercomputer, som er verdens hurtigste. Foto: Top500.org Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om 12-taller i matematik. De kan alligevel ikke slå Tianhe-2 - Kinas supercomputer, som for anden gang i træk er kåret som verdens hurtigste.

Tianhe-2, som ejes af den kinesiske regering og står på Det Nationale Universitet for Forsvarsteknologi i Guangzhou, kan håndtere at beregne 33,86 petaflop data i sekundet, altså 10 med 15 nuller efter hvert eneste sekund. Det bringer den ind på førstepladsen på top 500-listen over verdens supercomputere, som Top 500 Supercomputer Sites står bag.

20 procent flere kinesiske supercomputere

Supercomputere er reelt en samling af computere, der bindes sammen i et net og typisk fylder et helt rum eller sågar hele haller. De anvendes typisk til tunge, videnskabelige beregninger, for eksempel til klimaberegninger.

Listen opdateres hvert halve år. Siden sidst har Kina fået 20 procent flere supercomputere, mens USA er gået 15 procent tilbage. USA dominerer dog fortsat listen med 233 af de 500 kæmpe regnedrenge, mens Kina mønstrer 76 styk, Storbritannien 30, Frankrig 27 og Tyskland 23 styk.

Nummer to er fortsat det amerikanske energiministeriums Titan-supercomputer, som kun er halvt så hurtig som Tianhe-2.

Danmark kommer ind på plads nummer 368 med Vestas' iDataplex-computer fra IBM. Den er eneste danske bidrag på listen.

Hemmelig supercomputer er ny nr. 10

Den eneste ændring på top 10-listen er tiendepladsen, hvor et Cray XC30-system er rykket ind. Det er en supercomputer, som de amerikanske myndigheder har installeret på et hemmeligt sted og derfor antages at tilhøre enten en amerikansk efterretningstjeneste eller militæret. Cray-computeren kan beregne 3,14 petaflop hvert sekund.

Hvor alle 500 supercomputere for et halvt år siden, i november 2013, kunne bearbejde 250 petaflop data i sekundet, kan de 500, der nu er med, håndtere 274 petaflop. For et år siden var datamængden på 223 petaflop.

Kina overtog i 2010 førstepladsen med Tianhe-2s forgænger, Tianhe-1A.

Alle computere bedømmes ud fra samme kriterier, som blev fastlagt i 1979 men løbende er blevet forbedret.

Læs mere: Se den samlede top 500-liste her