Verdens ældste prostatakræft

I oldtiden bukkede en rytterkonge under for prostatakræft i Sibirien. Hans knogler bærer stadig spor af sygdommen.

Scanningsbillede af en gennemskåret prostata. Foto: Wikimedia Commons Fold sammen
Læs mere

Verdens ældste kendte prostatakræft-offer blev begravet for 2700 år siden ved byen Arzhan i Sibirien, og hans grav blev fundet for nogle år siden.

Forskere ved universitetet i Gøttingen har undersøgt hans skelet, som viste tegn på at være svært angrebet af metastaser efter en prostatakræft. Helt sikre blev de først, da de ved hjælp af en ny metode kunne fastslå, at der overalt i rytterkongens knogler var efterladt et markør-protein, som er særligt for prostatakræft.

Det er første gang, at man har fundet det prostataspecifikke antigen (PSA) i et arkæologisk fund, skriver det tyske nyhedsbureau DPA. Nogle proteiner nedbrydes hurtigt, men PSA kan bevareS i tusinder af år i knoglernes cellevægge.

Det ældgamle offer for prostatakræft var en stor fyrste, mener man. Med sig i graven fik han - foruden sine metastaser og det hårdføre PSA - 6000 forskellige genstande af guld.

Skytherne var et nomadefolk, der stammer fra området omkring Sortehavet, og som herskede over store dele af den eurasiske steppe fra omkring år 800 før vor tidsregning og fem århundreder frem.