Venstre vil styrke indsatsen mod netpirater

Oppositionspartiet vil oprette en central politienhed, der skal tage sig af netpirateri. "Populisme," lyder det fra Enhedslistens Per Clausen.

Den internationale ACTA-traktat skulle have gjort det lettere at komme netpirateri til livs, men efter massive protester blev den sidste år nedstemt i Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbruget af lovlig musik, film og tv vokser, i takt med at streamingtjenester vinder frem. De tilbyder det indhold, man længe har måttet ty til kriminelle midler for at få fat i som dansker - de nyeste afsnit af store, amerikanske tv-serier og det nyeste musik fra den anden side af jordkloden.

Alligevel anser rettighedshaverne stadig netpirateri som en kæmpe trussel, og nu vil Venstre fremsætte et lovforslag, som skal gøre det sværere at holde piratfanen højt.

Ifølge kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) går det ud på, at der oprettes en central enhed i politiet, som skal gå efter de store bagmænd. På grund af de relativt få sager, får de enkelte politikredse nemlig aldrig oparbejdet den erfaring, der skal til for effektivt at jagte rettighedskrænkerne.

Populistisk forslag

Idéen blev præsenteret torsdag til Branchen ForbrugerElektroniks årlige mediekonference. Her var også Per Clausen fra Enhedslisten til stede, og han kaldte Venstres forslag "populistisk", blandt andet fordi det ikke var et tema, da man vedtog det nuværende politiforlig i 2011.

Per Clausen nedtoner desuden behovet for en højere prioritering af indsatsen mod pirateri.

"Jeg vil ikke afvise, at der er brug for en indsats, men vi skal huske at se på, hvor alvorligt det er i forhold til, hvor mange ressourcer det kræver. Jeg har svært ved at se det store problem i forhold til anden organiseret kriminalitet, når der jo er vækst i det lovlige forbrug," siger han.

Ifølge Venstre vil forslaget dog ligefrem spare ressourcer i politiet, fordi man samler erfaringer og ekspertise et sted, frem for at de enkelte politikredse skal begynde forfra i hver sag. Og hvis det viser sig at være tilfældet, vil Enhedslisten "naturligvis støtte forslaget", forsikrer Per Clausen.

Svært at være uenig

IT-advokat og partner i advokatfirmaet BvHD Martin von Haller Grønbæk mener, det er svært at være uenig i, at en centralisering er en god ide, men advarer mod at gøre det til et sparekneb.

"Det her er helt klart den rigtige vej at gå. Men forhåbentlig vil der ikke blive afsat færre ressourcer, men i stedet lavet en bedre indsats," siger han.

Martin von Haller Grønbæk tilslutter sig dog Per Clausens undren over den høje prioritering.

"Man kan diskutere, hvorvidt der er et behov for det her, og der er nok andre steder, der har mere brug for et løft. Men det er i alles interesse, at reglerne administreres ens over hele landet af folk, der er kompetente, og det vil bestemt give en bedre håndhævelse af reglerne," siger han.

Han mener desuden, forslaget høj grad også vil komme de anklagede til gavn. Tidligere har den manglende erfaring nemlig åbnet op for en lidt for stor indflydelse til rettighedshavernes jurister, som har kunnet tilbyde ekspertise på det meget komplekse område.

Kopi af svensk model

Venstres plan går ud på at samle indsatsen centralt med fælles anklagemyndighed og politiefterforskning. Ifølge Michael Aastrup Jensen vil det ikke kræve mere end en håndfuld politifolk, fordi de udelukkende vil beskæftige sig med ophavsretskrænkelser og dermed opnå en stor ekspertise på området.

Ideen har man hentet på den anden side af Øresund, hvor det svenske politi har haft succes med en lignende central enhed.

"Vi bygger det ene og alene på det, de gør i Sverige, det må vi erkende. Det er dem, der er længst fremme, men vi minder også rigtig meget om hinanden. Når det kan fungere i Sverige, bør det også kunne fungere i Danmark," siger Michael Aastrup Jensen.

Og en adoption af den svenske model er sød musik rettighedshavernes ører. David Würgler fra Nordic Content Protection mener, at Danmark har et "politisetup, der ikke altid fungerer," når det kommer til jagten på de store netpirater.

"Det er en god idé at centralisere indsatsen, i stedet for at man bruger enormt meget tid på hver eneste sag, fordi politiet har begrænset erfaring," siger han.

Rettet mod bagmændene

Sidste år blev den såkaldte "brevmodel" lagt i graven. Den gik ud på, at der blev sendt et nærmest opdragende advarselsbrev til de mennesker, man fangede med fingrene i downloadkrukken. Men man blev enige om, at indsatsen ikke skal rettes mod de mange, som ulovligt henter musik, film og tv, men i stedet mod de bagmænd, der leverer indholdet.

Det er dog endnu ikke lykkedes at nå til enighed om et forslag, der kan forny piratindsatsen. Men nu vil Venstre så ved næste folketingssamling forsøge sig med deres forslag om en IPR-enhed. Ifølge Michael Aastrup Jensen er problemet nemlig for presserende til, at man kan vente, til det nuværende politiforlig udløber i 2015.

IPR, intellectual property rights, dækker ud over pirateri også over anden krænkelse af ophavsretten såsom kopivarer og kopimedicin.