Venstre med IT-politisk udspil

Regeringspartiet Venstre er klar med en plan om iT-politisk at bringe Danmark i front.

Venstre lancerer plan, der skal ændre på væsentlige forhold ved Danmarks IT-politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres plan går ud på:

  • Teleselskaberne skal kunne binde kunderne i 12 måneder for at kunne sænke priserne.
  • I 2020 skal samtlige danskere kunne købe internet med hastigheder på 100 megabit i sekundet.
  • Det skal ikke længere være lovligt at tvangsbinde beboere til antenneforeninger 

Det skorter ikke på målsætninger i Venstres nye oplæg på det it- og telepolitiske område. Det kan man læse i en længere gennemgang på Business.dk.

På 20 sider har Venstre opremset de delmål og ambitioner, der skal være med til at bringe Danmark helt i top som det land i verden, hvor indbyggerne har adgang til den bedste teknologi, og hvor de ikke er bange for at bruge den.

Telestyrelsen skal have mindre magt

Man skal heller ikke ikke være bange for at ændre lovgivningen, så teleselskaber får lov at binde kunderne i 12 måneder - mod de nuværende seks:

»Forbrugeren skal have frit valg, ligesom man har som avisabonnent på Berlingske. Avisen kan købes i løssalg og koster 25 kroner. Binder man sig i tre måneder, seks måneder eller et helt år, ændrer prisen sig, og årsabonnementet er ikke overraskende billigst. Men jeg kan også vælge at købe avisen hver anden torsdag. Dermed er jeg frit oplyst og kan træffe et åbent og afklaret valg. Tilsvarende skal det være på mobilområdet,« siger Torsten Schack Pedersen til Business.dk.

En anden af ændringerne er en flytning af magt fra IT og Telestyrelsen til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen. Venstre ville skrue ned for den tætte regulering af telebranchen, som sker lige nu. Venstres teleordfører Torsten Schack Pedersen mener også, at Danmark i fremtiden skal undlade at indføre teleregler, som tilføjer nye lag i forhold til EU-lovgivningen.

Den liberale holdning betyder også, at der skal gøres op med den danske regel om, at teleselskaberne i dag ikke må dele deres net med hinanden.

Læs også: Telenor starter krigen om net-neutralitet
Læs også: 3 i 4G-navnekrig: Vi er klassens pæne dreng

»Hvis vi tillader netværksdeling, får vi med garanti en bedre dækning, og der vil for teleselskaberne være forretning i at sørge for, at hele landet faktisk er dækket. Forbrugerne skal stadig have reel konkurrence, så de kan vælge mellem forskellige selskaber overalt i landet, men der er ikke trafik og kunder nok til at gøre det rentabelt for fire landsdækkende selskaber hver at sætte f.eks. 25 mobilmaster op for at dække den jyske vestkyst,« siger Venstres teleordfører.

Teleområdet skal dog ikke være helt uden statslig indblanding. Schack Pedersen understreger, at Venstre stadig står klar med spanskrøret, hvis det viser sig, at TDC misbruger sin dominerende stilling ved købet af DONGs fibernet på Sjælland.

Slut med at være tvangs-kabel-tv-ejer

En anden kæphest i teleudspillet er, at det skal være slut med tvangstilslutningen til antenneforeninger.

En aktuel afgørelse fra Landsretten har stadfæstet, at beboere er tvunget til at betale til antenneforeninger, også selv om de ikke ønsker at benytte sig af tilbudet.

Det er i mange lokalplaner nedfældet, hvilke antenneforeninger der skal betales til, hvis man flytter til området.

Venstre vil også arbejde på at opfylde mange tv-ejeres drøm. Nemlig at kunne sammensætte sine tv-pakker af præcis de kanaler, som vedkommende ønsker.

»Intet hindrer os i at lovgive om, at det skal være muligt. Jeg er helt med på, at det kan få betydning for prisen, men der må ikke ske ublu prisdiskriminering,« siger teleordføreren til Business.dk