Veluddannede drikker mest

Kampagnerådet om max. fem genstande pr. festlig lejlighed kolliderer med danskeres opfattelse af, hvad der hører til en god fest.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen Fold sammen
Læs mere

Han spiser sundt og varieret, cykler til arbejde hver dag og er for længst holdt op med at ryge.

Hun kender alle kostrådene om seks om dagen, to gange fisk om ugen og bestræber sig i vid udstrækning på at følge dem. Løbeturene er hyppigt fordelt hen over ugen, og al rygning er bandlyst hjemme hos hende.

Begge er veluddannede og har gode velbetalte job, men lytte til Sundhedsstyrelsens nyeste budskab om aldrig at drikke mere end fem genstande pr. hygge- eller festaften, det nægter de.

49 pct. af voksne danskere drikker mere end fem genstande ved en lejlighed mindst én gang om måneden. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Det er ikke mindst de veluddannede, som styrelsens årlige uge 40 kampagne forsøger at råbe op. De drikker mest. Og i modsætning til når det gælder gode råd om kost, rygning og motion, lukker de veluddannede ørerne, når Sundhedsstyrelsen hæver stemmen for at advare om, at alkohol har langt flere alvorlige fysiske konsekvenser end tømmermænd.

Formanden for Motions- og Ernæringsrådet, professor Morten Grønbæk, kalder det et forebyggelsesparadoks:

»Normalt er det de veluddannede, der lytter til og retter sig efter kampagner. F.eks. findes der stort set ingen storrygere mere blandt folk med en lang uddannelse. Det er ikke fordi, at de ikke kender budskabet. Op imod 70 pct. fortæller, at de kender Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser. Alligevel har stadig flere et forbrug, der ligger over,« siger han.

Det skønnes, at mindst 600.000 danskere har et forbrug, der ligger over genstandsgrænserne.

Ifølge specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm hænger ulysten hos de veluddannede til at lytte til råd om alkoholindtagelse sammen med, at budskabet er kompliceret.

»Med hensyn til rygning er det meget enkelt. Man skal lade være, hvis man vil være sund. Når det gælder motion, giver man ikke afkald på noget, tværtimod får man det bedre, og med hensyn til kosten har det hurtigt en synlig effekt, hvis man undlader at tænke over, hvad man spiser. Alkohol derimod er sværere, fordi man ikke behøver helt at undlade at drikke, men kan have et begrænset forbrug,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten