Vejrudsigten over dem alle

TAF-vejrudsigter er de mest præcise der findes inden for meteorologi. Desværre kan ingen almindelige mennesker forstå dem. Det har en dansk flyvemeteorolog nu lavet om på.

Foto: Kristian Juul Pedersen Fold sammen
Læs mere

Glem alt om de vage regionaludsigter for Nordsjælland og Hovedstaden, når du vil vide, præcist hvornår styrtregnen sætter ind over Roskilde Festivalen, eller hvornår din egen havefest rammes af en byge. Berlingske.dk har fundet en meteorolog, der med kirurgisk præcision kan forudsige vejret det næste døgn.

Steen Lund har 40 års erfaring som flyvemeteorolog hos DMI. Hans opgave er at levere præcise vejrudsigter til landets lufthavne og piloter - de såkaldte TAF-udsigter, Terminal Area Forecast, som opdateres mindst hver tredje time. De forudsiger vind, nedbør og skyforhold med ekstrem grad af præcision inden for to timer i et område nær en lufthavn.

Steen Lund har nu lavet en hjemmeside, så almindelige mennesker kan få glæde af de præcise vejrudsigter.

- Det har altid irriteret mig grænseløst, at vi laver nogle utroligt nøjagtige vejrudsigter for luftfarten med præcise tidsangivelser, som folk ikke får glæde af, forklarer Steen Lund.

Grunden til det er at TAF-udsigter er skrevet i en kryptisk kode, så alle verdens piloter kan forstå dem. Men på Steen Lunds hjemmeside www.vejret.info findes et program, der kan oversætte koden til et nogenlunde forståeligt sprog.

Vage vejrudsigter

- De vejrudsigter man får serveret i TV er ofte vage. Vi flyvemeteorologer derimod skal inden for to timer kunne forudsige præcist, hvornår regnen vil sætte ind, og hvornår den aftager, fortæller Steen Lund.

Den præcise tidsangivelse gør, at man på en sommerdag med spredte byger ved hjælp af en TAF-udsigt præcist kan forudsige, hvornår man kan starte grillen uden bøfferne bliver gennemblødte.

Det tekniske

Selvom hjemmesiden oversætter den kryptiske kode er det alligevel en god ide at læse Steen Lunds vejledning. F.eks. er tiden angivet i UTC. Det betyder, at man under sommertid skal lægge to timer til UTC-klokkeslettet.

I TAF-udsigter arbejder man med et tidsrum på to timer, indenfor hvilke en ny vejrtype indtræffer. Og det er her de værdigfulde informationer om hvornår et regnvejr begynder og slutter. TAF-udsigten viser også, hvor kraftigt et regnvejr bliver.

For Roskilde Lufthavn rækker TAF-udsigten kun 9 timer frem. Men bor man f.eks. tæt på en større lufthavn som Kastrup eller Billund, rækker udsigten op til 30 timer frem.

For at bruge oversætteren kopierer man TAF-koden for en specifik lufthavn fra DMI's hjemmesiden ind i Steen Lunds oversætter. Husk at hele koden inklusiv lufthavnsangivelse skal med i oversætteren.

Læs her vejledningen i at bruge oversætteren.