Varmere klima kan bringe malaria til Danmark

Der går dog lang tid, før vi skal væbne os med myggenet.

Malaria findes ikke i længere i Danmark, men det gør myggen, som kan overføre sygdommen fra menneske til menneske, og med udsigten til et varmere klima, kan der opstå de rette betingelser for, at den livsfarlige tropesygdom kan vende tilbage, skriver Politiken.

De seneste opgørelser fra Danmarks Meteorologiske Institut har varslet en temperaturstigning på 3-5 grader frem mod år 2100. Det vil være varmt nok til, at parasitten kan nå at modnes inden for myggens levetid.

»Selv om det vil være kritisk for mange myg, vil en del kunne leve tilstrækkeligt længe. Og hvis temperaturen stiger yderligere, vil parasittens udvikling ske hurtigere og dermed øge risikoen for smitte«, vurderer en af Danmarks førende eksperter i myg, lektor Boy Overgaard Nielsen fra Aarhus Universitet over for Politiken.

Han forudser, at vi risikerer spredte tilfælde af malaria i Danmark omkring år 2050.

Men der er ingen grund til at gå i panik og pakke kolonihavehuset ind i moskitonet. Der er ingen risiko for større udbrud eller epidemier.

Dels skal der heftige nedbørsmængder til, før malariamyggen vil kunne yngle i større flokke. Malariamyggen lægger nemlig æg i stillestående vand, og det er småt med egnede levesteder i Danmark, da størstedelen af vores vådområder for længst er blevet afvandet som led i landbrugsudviklingen.

»Og skulle malariaudbrud alligevel komme, vil vores høje boligstandard, vores sundhedsvæsen og behandlingsmulighederne sikre, at smitten bliver begrænset til få tilfælde«, siger Boy Overgaard Nielsen til Politiken.

Hvis malariaen kommer, vil det ikke være første gang i danmarkshistorien. I 1800-tallet var malaria udbredt i Danmark, især Lolland-Falster var hårdt ramt, og i 1831 udbrød en sand epidemi, hvor 40 procent af lokalbefolkningen blev ramt.

Sygdommen blev ligefrem kendt under navnet lollandsk feber eller kold feber.

Kilde: Politiken