Var Columbus polak?

Ny, seriøs historiebog hævder, at Cristoffer Columbus hverken var fra Italien eller Portugal.

Posthumt  portræt af Christoffer Columbus malet af Sebastiano del Piombo. Der findes ingen samtidige portrætter af den berømte opdagelsesrejsende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man har længe kæmpet om Christoffer Columbus nationale herkomst. I lang tid har man formodet, at han oprindelig var italiener. Men allerede den berømte nazi-jæger Simon Wiesenthal skrev en bog om Columbus, hvor han afviste dette og mente, at Columbus i virkeligheden var jøde, fordi hans afrejse fra Spanien passede alt for godt med, at Spanien i 1492 udviste alle landets jøder.

Søn af polsk konge
Nu er der imidlertid en ny teori om hans baggrund. I en ny, seriøs historiebog af historikeren Manuel Rosa fra Duke University i USA hævdes det, at han i virkeligheden var søn af den landflygtige polske konge Vladislav III. Bogen udgives på spansk i denne uge.
 
Flere historikere udtrykker støtte til Rosas teori efter at have læst bogen. Den amerikanske historiker James T. McDonough og den portugisiske historiker Jose Carlos Calazans udtrykker ifølge den britiske avis Daily Mail begge tillid til Rosas teori.

Var Christoffers far væver?
Man har hidtil ment, at Chritoffer Columbus blev født i Genova i 1451 og var søn af Domenico Columbus, som var væver og samtidig havde et mindre udsalg af oste ved byens marked. I en alder af 22 begyndte Columbus at sejle på Middelhavet på handelsskibe. 3 år senere deltog han i en ekspedition til det nordlige Europa og besøgte både Bristol, Irland og Island. 

Op gennem 1480erne sejlede Colombus med handelsskibe bl.a. langs den afrikanske kyst og først i 1492 fik han finans- og handelsfolk samt det spanske kongepar til at støtte sin risikofyldte ekspedition til Amerika. 

Adgang til hoffer
Men det er Rosas påstand, at Columbus som fattig italiener aldrig kunne have fået adgang til Europas adel, som han fik. Han peger på, at han allerede i 1479 blev gift med en fin portugisisk adelskvinde. Han fremhæver desuden, at både Christoffer og hans bror havde adgang til de fineste hoffer i Europa. Endelig fremhæver Rosa, at det testamente, hvor Columbus hævder, at han er fra Genova, er blevet påvist er et falsum.

Vladislav III er en velkendt polsk konge. Man har ment, at han døde i slaget ved Varna i 1444, hvor han kæmpede mod tyrkere. Rosa har nu udkastet den teori, at Vladislav i virkeligheden overlevede, men flygtede til øen Madeira, som var portugisisk. Rosa peger på, at de kendte malerier af Columbus viser ham som rødhåret, lys i huden og blåøjet. Ikke ligefrem en italiensk type. Han peger også på, at Columbus adelsskold stærkt minder om Vladislavs.

Som andre forskere for tiden mener Rosa, at en gentest kan afgøre sagen. Han vil grave stakkels Vladislav II op af sin grav i Krakov for at vise, at denne Vladislav var Columbus bedstefar.