Vaccine-studie var bevidst forfalsket

Der blev fusket målrettet med tallene i den undersøgelse, som fejlagtigt viste forbindelse mellem MFR-vaccinen og autisme.

MFR-vaccinen har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1987. Der gives tre stik i alt. Når barnet er 15 måneder, 4 år og 12 år gammelt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKHAIL MORDASOV

Det lå ikke kun videnskabelige uredelighed, men regulær forfalskning bag den undersøgelse, som den britiske kirurg Andrew Wakefield den 28. februar 1998 fik offentliggjort i det højt ansete medicinske tidsskrift Lancet, der 12 år senere trak undersøgelsen tilbage igen.

Undersøgelsen viste en sammenhæng mellem autisme og kombinationsvaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, MFR, der herhjemme siden 1987 har været en del af børnevaccinationsprogrammet.

Fra starten blev undersøgelsen kritiseret for, at beviserne var for tynde - konklusionerne er draget ud fra kun 12 børn. Wakefield hævdede - uden direkte at påstå at bevise en sammenhæng - at vaccinen havde fremkaldt en betændelsestilstand i tarmen, der lå til grund for børnenes psykiske, sociale og indlæringsmæssige udviklingsvanskeligheder.  Senere viste det sig, at dokumentationen ikke var i orden.

En netop påbegyndt artikelserie i det ligeledes højt ansete medicinske tidsskrift British Medical Journal siger nu, at Wakefield tillagde børnene symptomer, de ikke havde, og at han manipulerede med datoerne for symptom-fremkomst. Ikke kun for at få ret, men for personlig økonomisk vinding.

Oplysningerne blev nemlig ifølge BMJ manipuleret for at få dem til at passe ind i Wakefields teorier om et splinternyt "tarm-hjerne"-syndrom, som Wakefield tilsyneladende flere år tidligere var hyret til at bevise videnskabeligt. Han fik, mens han gennemførte sin undersøgelse af børnene, udbetalt et tårnhøjt konsulenthonorar af et advokatfirma, der stod bag en stor erstatningssag om MFR-vaccinen som udløser af autisme.

Læs 1. del af artikelserien i BMJ: How the case against the MMR vaccine was fixed

Artiklen er som nævnt trukket tilbage som uredelig. Wakefield er frataget retten til at udøve sin gerning om læge, både i Storbrittanien og i USA, som han flyttede til. Men hans resultater bruges stadig som argumenter imod MFR-vaccinen og har formentlig bidraget til fravalg af vaccinationen.