»Utroværdig« professor renset

Helmuth Nyborg, hvis forskning antydede, at mænd er klogere end kvinder, er hverken fusker eller uvederhæftig, fastslår udvalg.

Professor Helmuth Nyborg, der har vagt opsigt ved at offentliggøre resultater, der tyder på, at mænd er mere intelligente end kvinder, og at mennesker med lav intelligens oftere bliver tiltrukket af religion, er blevet renset for alle anklager om videnskabelig uredelighed.

Det er beskeden fra Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), der også rensede den kendte og omdiskuterede miljøøkonom Bjørn Lomborg for uredelighed.

Helmuth Nyborg blev sidste år fritaget for tjeneste og fik besked på at rydde sit kontor på Aarhus Universitet efter en usædvanlig hård kritik af hans seneste undersøgelse, som viste, at mænd i gennemsnit er otte IQ-point mere intelligente end kvinder.

Dekan Svend Hylleberg skrev i en indberetning, at den omstridte professor havde udvist en »groft uagtsom adfærd, der indebærer en utilbørlig vildledning om egen videnskabelig indsats«, og at han havde »publiceret en helt utroværdig og værdiløs undersøgelse«. Det fik universitetets rektor, Lauritz B. Holm-Nielsen, til at give Helmuth Nyborg en irettesættelse for videnskabelig uredelighed.

I går kunne en lettet Helmuth Nyborg så se tilbage på de sidste fem år, hvor hans forskning er blev draget i tvivl og flere af hans foredrag aflyst af skeptikere.

»Det er belastende både personligt og professionelt, når ens arbejdsgiver siger, at man er utroværdig og af al magt prøver at dokumentere, at man har lavet fusk med sine ting. Folk er kommet op til mig og spurgt: Er det rigtigt, at man ikke kan stole på dig? Og professionelt har jeg ikke kunnet præsentere mig som andet end landsbyprofessor fra Adslev, og det kan de fleste internationale kongresser ikke rigtig klare,« siger en glad, men usikker Helmuth Nyborg til Berlingske Tidende.

Det er nemlig nu op til Aahus Universitets dekan og rektor, om Helmuth Nyborg skal tages til nåde, eller hvad der videre skal ske.

En række internationale intelligensforskere har vedvarende beskyldt Aarhus Universitet for at føre en hetz mod professoren, fordi hans resultater var politisk ukorrekte. Universitetet genansatte Helmuth Nyborg de sidste fire måneder, indtil han fyldte 70 i januar. Han ansøgte derefter om at få professor emeritus-status, men han fik det ikke med den begrundelse, at han ikke var i overensstemmelse med instituttets værdier

Afgørelsen fra UVVU kom onsdag, og dekan, Svend Hylleberg, erkendte i går i Jyllands-Posten, at UVVUs afgørelse må give anledning til at overveje irettesættelsen af Helmuth Nyborg én gang til.

»Nu vil jeg læse afgørelsen grundigt, men umiddelbart har jeg svært ved at tro, at den kan ændre min opfattelse,« lød det fra Svend Hylleberg.

/ritzau/