USA vil lave ny standard for oplysning om datalæk

Efter 90 dages undersøgelse af indsamling og opbevaring af data i USA, opfordrer Det Hvide Hus nu til at skabe en ny national standard for at oplyse brugere om det, når der sker databrud. Derudover skal flere regler på området samles og opdateres.

Det seneste år har afsløringer af overvågningskandalen i USA fået borgerne på mærkerne med krav om, at der bliver reageret over for overvågningen. Nu har Det Hvide Hus afsluttet en 90 dages gennemgang af opbevaring af data - og opfordrer bl.a. til ny national standard for at oplyse forbrugere om datalæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan internetselskaber og andre i teknologibranchen udnytter de data, deres systemer genererer om brugerne. Hvem der har adgang til dem? Og i hvor høj grad de bliver overvåget af andre aktører som blandt andre efterretningstjenester, som det kom frem sidste sommer i forbindelse med overvågningsskandalen i USA.

Det er et massivt fokusområde for tiden verden over. I USA, hvor overvågningsskandalen begyndte, lød opfordringen fra Det Hvide Hus torsdag til kongressen, at der bør vedtages en lovgivning, som skaber en national standard for at oplyse forbrugerne om det, når deres data er hacket.

Det kom efter en 90 dages undersøgelse af indsamling og opbevaring af data som en af seks politiske anbefalinger, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der findes en række love og regler for krav om offentliggørelse af databrud, som eksempelvis det massive hack på detailkæden Target sidste år, men de varierer ifølge Reuters blandt andet i forhold til, hvornår databrud skal oplyses - og hvor meget varsel, der skal gives.

»I takt med at organisationer lagrer mere information om enkeltpersoner, har amerikanerne ret til at få det oplyst, hvis informationerne bliver stjålet eller på anden upassende måde er blevet videreformidlet,« lød det torsdag fra den John Post, toprådgiver for den amerikanske præsident Barack Obama og leder af den 90 dages undersøgelse.

Undersøgelsen er blevet gennemført op opfordring fra Barack Obama som en del af den amerikanske præsidents reaktion på afsløringer af overvågningsskandalen i USA, som begyndte med, at den tidligere efterretningsagent Edward Snowdens afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste NSAs havde adgang til data hos flere internetselskaber. 

I undersøgelsen er forbrugeres privatliv blevet undersøgt i forhold til de bunker af data, der indsamles og lagres på internettet, fra mobiltelefoner og fra sensorer og kameraer.

»Vi lever i en verden med en næsten allestedsnærværende dataindsamling, hvor de data bliver omsat med en hastighed, der i stigende grad nærmer sig realtid,« lyder ifølge Reuters i rapporten, der er på 68 sider og vurderer, at myndighederne og den private sektor er nødt til at sikre sig, at love og regler er opdateret, så de beskytter privatlivets fred.

Meldingen fra Det Hvide Hus på baggrund af rapporten er, den der nu skal arbejdes på at samle, simplificere og omsætte - eller kodificere - flere at reglerne og blandt andet anmode kongressen om at vedtage en på en opdatering af »Electronic Communication Privacy Act«, så det sikrer bedre beskyttelse af opbevarede email.

Samtidig lyder det i rapporten, at efterretningstjenester blandt andet skal afsøge måder til at identificere og undersøge det, når data bliver brugt til at diskriminere folk. 

Rapportens hovedfokus er ifølge amerikanske Wall Street Journal ikke NSAs overvågning, men i stedet at se på, hvordan data indsamles og opbevares af internetselskabet som blandt andre Google, Facebook og andre. Her henvises der til, at både teknologiselskaber, organisationer der arbejder for beskyttelse af privatlivet og andre aktører længe har efterspurgt ændringer på området - og derfor også reagerede positivt på opfordringerne.

De amerikanske internet- og teknologigiganter har da også fastholdt presset på præsident Barack Obama og de amerikanske myndigheder med krav om at få lov til i større omfang at oplyse brugerne af deres tjenester om overvågning - og blandt andet levere flere detaljer om de anmodninger, der kommer om oplysninger.