USA-domstol siger god for omfattende overvågning

Brasiliens præsident aflyser statsbesøg i USA, og Belgien afslører omfattende hackning i landets største teleselskab.

Den belgiske svar på TDC, Belgacom, beskylder en fremmed stat for at stå bag omfattende hackning af selskabet. Belgacom er storleverandør af telefoni i Afrika og Mellemøsten. Foto: Bruno Fahy, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRUNO FAHY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske regerings massive indsamling af telefondata krænker ikke amerikanernes privatliv, fastslår en amerikansk domstol, samtidig med at Belgien antyder, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA ser ud til at have hacket sig ind i landets største teleselskab, og at den brasilianske præsident udsætter et statsbesøg i USA efter overvågningsskandalen.

Dommer Claire Eagan fra den særlige Foreign Intelligence Surveillance Court fastslår i sin kendlese fra 29. august, som først blev offentliggjort tirsdag i denne uge, at indsamlingen af oplysninger om amerikanerne ikke krænker lovgivningen men er sat i gang under den såkaldte »Patriot Act«-lov fra 2001.

Domstol: Gyldig grund

»Retten finder, at der er fakta, som giver gyldig grund til at tro, at de indsamlede oplysninger er relevante for autoriserede undersøgelser,« hedder det i rettens udtalelse.

Aflytningen af amerikanerne selv er en del af den overvågningsskandale, som kom frem, da den tidligere efterretningsagent Edward Snowden i juni videregav tophemmelige papirer til medierne med beviser på, at NSA tilsyneladende har direkte adgang til de store databaser hos teknologigiganter som Microsoft, Apple, Facebook, Yahoo og Google. Siden er det afsløret, at NSA har fået installeret såkaldte bagdøre i meget af den krypteringssoftware, som ellers skal holde snushaner væk.

Aflysning af statsbesøg

Den brasilianske præsident, Dilma Rousseff, aflyste tirsdag sit statsbesøg i Det Hvide Hus den 23. oktober efter afsløringerne af, at NSA har udspioneret præsidentens elektroniske post, SMS-beskeder og hendes opkald.

USAs præsident, Barack Obama, talte mandag med Dilma Rousseff.

»Præsidenten har sagt, at han forstår og beklager de bekymringer, som afsløringer af angivelig amerikansk efterretningsvirksomhed har skabt i Brasilien, og har gjort det klart, at han vil samarbejde med præsident Rousseff og hendes regering ad diplomatiske kanaler for at komme ud over dette spørgsmål som kilde til spændinger i vort bilaterale forhold,« sagde Det Hvide Hus' talsmand, Jay Carney.

Dilma Rousseffs statsbesøg vil finde sted på et senere tidpunkt.

Den brasilianske præsident har sat lovgivningsarbejde i gang, som vil kræve, at teknologigiganter som Google og Facebook gemmer alle data i Brasilien for dermed at undgå amerikansk spionage.

Omfattende hackning i Belgien

Det tidligere statsejede, belgiske teleselskab Belgacom melder samtidig om »omfattende og invasiv« hackning og antyder kraftigt, at det er det skandaleramte NSA, der står bag. Belgacom har politianmeldt hackningen, som ifølge selskabet kun kan være udført af nogen »med betydelige finansielle og logistiske midler« og derfor ser ud til at være »international statsspionage«.

Belgacoms undersøgelse viser ifølge nyhedsbureauet AFP, at formålet med hackningen var »at indsamle strategiske oplysninger« snarere end at »sabotere eller forårsage økonomiske skader«. Belgacom er storleverandør af telefoni i Afrika og Mellemøsten.

Den belgiske regering lover gennem ministeren for offentlige selskaber, Jean-Pascale Labille, at gøre, hvad der er muligt, for at finde hackerne, og Belgien vil gribe til »passende midler«, hvis en fremmed stat står bag. Han tager nu kontakt til nabolandet Frankrig, der har oplevet lignende tilfælde.

EU og FN aflyttet

Tidligere har Edward Snowdens afsløringer vist, at både EU og FN er blevet aflyttet af NSA. EU-Kommissionens svenske justitskommissær, Cecilia Malmström, har krævet »klare, tilfredsstillende svar« fra den amerikanske regering.

NSA har forsvaret den omfattende aflytning med, at den er nødvendig for at kunne bekæmpe terrorisme og andre alvorlige trusler. NSAs udskældte topchef, James Clapper, sagde i sidste uge, at efterretningstjenesterne indsamler oplysninger om økonomiske og finansielle forhold, som bliver brugt i terrorbekæmpelsen og til at imødegå problemer, der kan gøre til finansiel krise eller forstyrre finansmarkeder.

»Hvad vi ikke gør, er at bruge vor udenlandske efterretningsmuligheder til at stjæle handelshemmeligheder fra fremmede selskaber på vegne af - eller at give efterretninger, som vi indsamler, til - amerikanske selskaber, så de kan øge deres internationale konkurrence eller øge deres bundlinie,« sagde han.