Universitetsrektor deltog ikke i møde om retningslinjer – kalender booket »tre-seks måneder ud i fremtiden«

Hvis der var flere timer i døgnet, ville rektor Henrik C. Wegener, Københavns Universitet, gerne deltage i alle de arrangementer, han bliver inviteret til. Men det er ikke muligt, som det er nu – imens venter frustrerede ansatte på svar.

KU-rektor Henrik C. Wegener oplyser, at han som rektor har en en »kalender, der er fyldt til bristepunktet«. Fold sammen
Læs mere

Den øverste videnskabelige og administrative leder på Københavns Universitet, rektor Henrik C. Wegener – der står bag det nu i voksende grad kritiserede manifest mod »krænkelser« – deltog tirsdag ikke til et møde med sine egne og kritiske medarbejdere om det manifest, som flere forskere tirsdag sagde truer både forskningsfriheden, retssikkerhed og ytringsfriheden på universitetet.

Universitets center for såkaldt Interdisciplinære Retlige Studier på Københavns Universitet havde for to uger siden inviteret rektor til et frokostmøde med ansatte og studerende om de nye retningslinier for »krænkende adfærd«, men rektor havde ikke besvaret invitationen og deltog alså ikke i mødet.

Det bekræfter professor og filosof på universitetet, Thomas Brudholm, der var oplægsholder ved tirsdagens arrangement. Ved mødets åbning blev der gjort opmærksom på, at rektor Henrik C. Wegener ikke havde besvaret invitationen.

Rektor beklager: »Man burde få svar på en invitation. Som rektor har jeg et sekretariat. Der burde være afgivet et svar, hvis det er sendt til den rigtige postkasse. Jeg får flere tusind henvendelser, men som minimum skal man modtage et afbud. Hvis dette tilfælde, mod forventning, er en af de undtagelser, hvor der ikke indenfor en passende tid er kommet svar, så skal jeg beklage,« siger rektor Henrik C. Wegener.

Tidligere har rektor Henrik C. Wegeners forsikret sine medarbejdere om, at han »kun er et opkald væk,« hvis ansatte på universitetet var bekymret for retningslinjerne. Han oplyser, at han som rektor har en en »kalender, der er fyldt til bristepunktet«. Derfor er det ikke muligt for ham at dukke op til alle de arrangementer, han bliver inviteret til.

Mandag fortalte Berlingske om tre forskere, der er bekymret for, at de nye retningslinier mod krænkelser vil true universitets grundlæggende værdier, blandt andet fordi retningslinjerne er formuleret således, at de personer, der måtte føle sig »krænkede«, som udgangspunkt har ret i deres kritik – det blev ved studiestart oplevet tydeligt, da universitetet efter at have modtaget blot tre kortfattede klager, bad i hundredevis af studerende om at genoverveje traditionen med klæde sig ud, så det så ud som om, at de have andre nationalitetet end dansk.

Blandt andet kunne det være krænkende, at hvide danskere optrådte i mexikansk tøj, mente universitetet. En af kritikerne, professor, dr. med. Flemming Dela – der mandag i fællesskab med to kolleger tog det usædvanlige skridt at stå frem med sin kritik offentligt i Berlingske – forsøgte allerede 12. november 2018 at få kontakt med rektor for på et debatmøde at drøfte kritikken af de nye retningslinier; endnu uden held.

Professor Dela har blot fået meddelse om, at han vil få et svar, men svaret har han endnu ikke fået.

»Jeg håber på at få et møde,« siger professoren.

Rektor oplyser, at hans kalender sædvanligvis er booket tre til seks måneder ud i fremtiden. Derfor skal man også forstå, at han kun er et opkald væk som en invitation til at tale med hele ledelsen. Retningslinjerne er udformet og vedtaget i et bredt samarbejde i Hovedsamarbejdsudvalget, som er fælles tillidsrepræsentanter fra hele universitetet.

»Invitér tillidsrepræsentanterne eller andre fra ledelsen, som også kan forklare og drøfte vores personalepolitiske retningslinjer til enhver tid. Det er en klog tilgang til dialog. Hvis alt skal igennem mig, bliver det en meget smal flaskehals, som al diskussion på universitetet skal igennem, og det kan vi ikke risikere,« siger han.

Rettelse: Den 3. december 2018 klokken 13:40 er der foretaget en rettelse i overskrift og første afsnit af artiklen. Før stod, at rektor udeblev fra mødet. Det er nu blevet rettet til, at rektor ikke deltog.