Unik stenalderboplads fundet under vand

Arkæologer har gjort sig nogle sjældne fund fra en 8000 år gammel stenalderboplads i forbindelse med byggeriet af den nye bro over Storstrøm mellem Falster og Sjælland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udgravningen foregår under vandet på fem meters dybde. Alligevel er marinearkæologerne i den syvende himmel.

I forbindelse med byggeriget af den nye broforbindelse over Storstrøm, har de nemlig fundet resterne af en boplads, der kan dateres til 6000 år før vor tidsregning. I de fire uger arkæologiarbejdet har stået på, har man fundet 13.000 genstande. Alt lige fra knogler til gamle redskaber.

»Det er fra en periode, vi kalder Kongemose. En periode vi ikke har særligt meget fra, så det er rigtig godt. Jeg tror ikke, at jeg møder noget så enestående i min karriere igen,« siger museumsinspektør og marinearkæolog Morten Johansen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Det særlige ved de mange fund, som arkæologerne har gjort på stenalderbopladsen, er, at fundene er i særdeles god stand. Det skyldes, ifølge Morten Johansen, at de har ligget under vand i mange tusinde år og derfor er bedre bevaret end normalt. Nogle af de godt bevarede genstande er en del af et økseskaft, et stort ravsmykke og en masse stenredskaber, som er blevet brugt til at lave ting i flintesten.

»Nogle af de slagsten, vi har fundet, er slebet til, så man har fået et mere præcist slag. Den type fund er stort set ikke set før. Det giver os et kig ned i stenaldermandens værktøjskasse,« siger Morten Johansen.

Udover det unikke kig i værktøjskassen afslører de mange knoglefund også, hvad stenalderfolkene primært levede af. Marinearkæologerne har nemlig fundet rester fra kronhjort, rådyr og vildsvin.

»De arkæologiske undersøgelser vil helt sikkert give os brikker til det samlede puslespil, der vil bidrage med mere viden om denne her periodes bosættelser,« siger Morten Johansen.

Den nyopdagede boplads var beboet i den sidste del af istiden, hvor en stor den af jordens vand stadig var bundet i store mængder is langt mod nord. Som isen er smeltet, og havvandet steget, er pladsen blevet dækket med vand.