Unges sexvaner skal frem i lyset

Kønssygdomme og uønsket graviditet er et stigende problem blandt unge. Derfor ønsker en forsker at koble oplysninger om unges sexvaner sammen med deres livsstil.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er så nemt at glemme kondomet og dyrke sex uden besværlige og småpinlige øjeblikke. I hvert fald bliver flere og flere unge smittet med kønssygdomme, og mange unge piger oplever at være ufrivilligt gravide.

»Vi har set en stigning i kønssygdomme og uønsket graviditet over de sidste 10 år, og det er lidt alarmerende,« siger Marianne Jørgensen, ph.d.-studerende fra Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers.

I samarbejde med Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet har hun iværksat en undersøgelse, som skal koble de unges sexvaner sammen med deres livsstil.

Marianne Jørgensen har netop sendt 20.000 spørgeskemaer til unge mellem 15 og 29 år i hele landet.

»Vi ønsker at blive klogere på, om der er nogle risikogrupper, vi skal ud og have fat på. Derfor undersøger vi, om der er sammenhæng mellem for eksempel kost, motion eller selvværd og usikker sex,« siger hun.

Udover oplysninger om kost, rygning, alkohol, stoffer og motion, skal de unge svare på spørgsmål om deres miljø, trivsel og vennekreds. Derudover skal de blandt andet sætte kryds ved, om de har flere samtidige partnere, om de har taget fortrydelsespiller, og om de bruger kondom ved nye partnere.

»Det gør os forhåbentligt klogere på, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge de sundhedsproblemer, som usikker sex medfører,« siger Marianne Jørgensen.

Læs også: Guide: Er du sexafhængig? Test dig selv (10 kr.).

Kønssygdommene florerer

Det kan der være god grund til.

Ifølge Marianne Jørgensens tal er der er sket en fordobling af klamydiatilfælde siden 1994, og i 2010 var der 27.932 danskere, der fik konstateret klamydia. Sygdommene gonorre og syfilis diagnosticeres nu tre gange oftere end for 10 år siden, 15 til 20 procent af de seksuelt aktive unge er smittet med herpes type II, mens 30 procent af de seksuelt aktive unge har været smittet med et eller flere HPV-vira, som både kan give kondylomer og på længere sigt livmoderhalskræft.

Samtidig stiger antallet af provokerede aborter og salget af fortrydelsespiller, som i 2009 nåede op på 100.000 pakker solgte fortrydelsespiller.

Spørgeskemaet, som de unge skal svare på, er anonymt og foregår via nettet. Hvis de svarer på spørgeskemaet kan de tilmed få testet deres risikoadfærd – det vil sige, at de på baggrund af deres svar kan få en vurdering af, hvor stor deres risiko er for at få for eksempel klamydia.

De unge har tre uger til at svare på spørgeskemaerne, hvorefter de får en påmindelse om at svare på undersøgelsen og en forlænget svarfrist på et par uger. Marianne Jørgensen forventer, at der er resultater klar inden for et år.