Undersøgelser om effekten af hashrygning er usikre

Det vil være etisk uforsvarligt at lave den type undersøgelse, der kan slå fast, om cannabisbrug giver varige hjerneskader hos unge eller ej, forklarer dansk forsker, der står bag en ny rapport om cannabis.

Modelfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge, der ryger hash meget hyppigt, risikerer at få varige hjerneskader. Sådan lyder et af hovedbudskaberne i en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, hvor seks danske forskere og læger gennemgår al eksisterende viden om konsekvenserne af brug af cannabis.

Men netop ordet ’risikerer’ er værd at bide mærke i, skriver Videnskab.dk.

For forskerne ved reelt ikke, om det er tilfældet – det er den helt store akilleshæl i forskningen i konsekvenserne af cannabisbrug, lyder det fra professor Merete Nordentoft:

»Hvis vi skulle være helt sikre på, at hash gav langtidsskader hos unge, skulle vi ved lodtrækning sikre, at halvdelen af en stor gruppe unge røg hash hyppigt i lang tid, mens den anden halvdel ikke gjorde det. En sådan undersøgelse vil aldrig finde sted.«

Læs også hos Videnskab.dk: Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning

Det er simpelthen ikke etisk forsvarligt, understregede Merete Nordentoft, som er professor på Psykiatrisk Center København og på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og hovedforfatter på den nye rapport.

Udtalelsen faldt i forbindelse med en livechat på Videnskab.dk tirsdag 16. juni, hvor læserne kunne stille spørgsmål direkte til Merete Nordentoft og Mads Uffe Pedersen, som er professor ved Psykologisk Institut - Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Spørgsmålet fra læseren Jonas gik på, hvorfor der tilsyneladende var usikkerheder i konklusionerne om cannabisbrugs effekt på hjernen.

Og svaret er altså, at de bedste undersøgelser simpelthen aldrig vil kunne laves af etiske årsager. Derfor må forskerne i stedet basere deres konklusioner på grundige langtidsundersøgelser af store grupper unge og følge med i, om de ryger hash eller ej, fortsatte Merete Nordentoft:

»I sådanne undersøgelser har man fundet, at unge, der ryger hash, hyppigt har dårligere hjernefunktioner senere i livet, også selvom de er holdt op med at ryge hash, og også selvom man i analyserne har prøvet at tage højde for, at det måske er de svageste, der får et stort forbrug i ungdommen.«

Du kan stadig nå at læse alle spørgsmålene og svarene om konsekvenserne af hashrygning i chatten på Videnskab.dk

Det var dog ikke alle læsere, der købte præmissen om den negative effekt på hjernen i ungdomsårene. Læseren Martin skrev, at han har røget hash igennem hele sin ungdom, og at det samme gjaldt alle hans venner fra den tid. I dag havde de alle to eller flere uddannelser bag sig, skrev han.

»I siger, ungdommen tager skade af det og dropper ud af deres uddannelse. Viser jeres undersøgelse korrelation eller kausalitet?«

Mads Uffe Pedersen svarede, at man ikke endeligt kan konkludere, at skadevirkningerne, såsom fravær fra skole, udelukkende skyldes hash.

»De skadevirkninger, hash kan have, kan ikke adskilles fra personens øvrige ressourcer. Der findes uden tvivl mange unge, der ryger meget hash, som har mange personlige ressourcer og får megen opbakning hjemmefra.«

Læs om forskernes holdning til legalisering af cannabis i resten af artiklen på Videnskab.dk.