Ultrafine partikler giver blodpropper

20 procent flere københavnere får blodpropper i hjernen, når der er mange ultrafine partikler fra dieselbiler i luften.

Der er 21 procent flere tilfælde af blodpropper i hjernen på grund af slagtilfælde i dagene efter, der har været mange ultrafine partikler i luften, viser ny dansk forskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnere rammes i langt højere grad af blodpropper i hjernen, når der er ultrafine partikler fra dieselbilers udstødning i luften.

Det viser en ny undersøgelse, der for første gang tegner et tydeligt billede af sammenhængen mellem antallet af ultrafine partikler i luften og antallet af københavnere med blodpropper i hjernen.

- Der er 21 procent flere tilfælde af blodpropper i hjernen på grund af slagtilfælde i dagene efter, der har været mange ultrafine partikler i luften, siger Steffen Loft, der er en af seks forskere bag undersøgelsen til Ingeniørens netavis, ing.dk.

I dataindsamlingen er der taget højde for temperatur, luftfugtighed og flere andre faktorer siger Steffen Loft, som er professor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet.

Dieselos får skylden

Ultrafine partikler kan komme fra mange forskellige stoffer - lige fra skadelige stoffer i cigaretrøg eller bilos til mere uskadelige saltpartikler, der kan piskes op fra saltvand i hårdt vejr.

I dette tilfælde mener Steffen Loft dog ikke, at der er tvivl om, at dieselosen er synderen.

Danmark har meget gunstige forhold for den type undersøgelser på grund af detaljerede oplysninger fra hospitalerne om de enkelte blodproptilfælde og fra DMU om partikelmængden i byluften.

Professor Steffen Loft kalder undersøgelsen for et vigtigt skridt på vejen til at dokumentere årsagssammenhængen fuldstændigt.

Fælles for de ultrafine partikler er, at de er mindre end 0,1 mikrometer.

Undersøgelsen er netop publiceret i European Heart Journal.

/ritzau/