Ulovlig overvågning næsten 3.000 gange på et år

Reglerne om beskyttelse af privatlivets fred er blevet brudt 2.776 gange på et år i den amerikanske spiontjenestes overvågning af data, viser ny afsløring af internt dokument fra NSA.

Når NSA foretager overvågning af data, har de mange gange overtrådt reglerne om beskyttelse af privatlivets fred, viser dokumenter afsløret af The Washington Post. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske spiontjeneste National Security Agency (NSA) har brudt reglerne om beskyttelse af privatlivets fred i overvågningen af data 2.776 gange i løbet af et år.

De fleste overtrædelser handler om uautoriseret overvågning af amerikanere eller personer, der er i søgelyset hos andre landes sikkerhedstjenester og befinder sig i USA.

Det skriver flere amerikanske medier på baggrund af afsløringer i The Washington Post, der beskriver det som overtrædelser, der varierer fra deciderede overtrædelser til tekniske fejl, som har resulteret i utilsigtet aflytning og overvågning af amerikanske telefonopkald og e-mails.

Afsløringerne stammer fra et hemmeligt dokument indeholdende en intern revision hos NSA fra maj 2012, hvori det ifølge The Washington Post fremgår, at der er blevet registreret 2.776 tilfælde af uautoriseret overvågning af data i de foregående 12 måneder.

Mange utilsigtede tilfælde

Mange af tilfældene var utilsigtede, flere involverer overtrædelser af standardprocedurer, mens den mest alvorlige hændelse omfatter overtrædelse af en retskendelse og uautoriseret brug af data om 3.000 amerikanere og indehavere af såkaldte »Green Cards«.

I et af eksemplerne fra 2008 er der blevet foretaget aflytning af »et stort antal« opkald foretaget fra Washington, hvor der i en programmeringsfejl blev byttet rundt på det amerikanske områdenummer 202 og forvalgskoden til opkald til Egypten 20.

NSA oplyser til The Washington Post, at tjenesten tilstræber sig på at identificere og så vidt muligt reagere på fejl så hurtigt som muligt.

»Vi er et organ, der drives af mennesker, som opererer i et komplekst miljø med mange forskellige reguleringer. Så til tider sker det, at vi befinder os på den forkerte side,« har en talsmand for NSA oplyst i et interview med The Washington Post med tilladelse fra Det Hvide Hus under betingelse af anonymitet. 

Snowden lækkede dokumenterne

Den amerikanske avis er kommet i besiddelse af dokumentet tidligere på sommeren.

Det er sket med hjælp fra whitslebloweren Edward Snowden, den tidligere CIA-ansatte, der også stod bag læk af dokumenterne, der tidligere på sommeren blev bragt i The Washington Post og britiske The Guardian og viste, at de amerikanske efterretningsmyndigheder har haft adgang til data som blandt andet e-mail, fotos, dokumenter, chatudveksling og andre data, der ligger lagret hos flere af USA's største internetselskaber.

Det fremgik af tophemmelige papirer, som dagbladene havde fået fingre i, om programmet, der bærer kodenavnet PRISM - og er en del af et hemmeligt overvågningsinitiativ fra 2007.

De amerikanske selskaber har i den amerikanske lovgivning ikke ret til at videregive eksistensen af anmodningerne fra myndighederne vedrørende den nationale sikkerhed. Og det gælder især retskendelser om brugerdata i relation til loven »Foreign Intelligence Surveillance Act«.

Men flere selskaber har siden anmodet om ret til at offentliggøre antallet af henvendelser fra myndighederne - og nogle af dem også løftet sløret for det. Det gælder blandt andre Microsoft og Facebook.

Mikroblogtjenesten Twitter har ligeledes for nyligt oplyst, at selskabet generelt er under pres fra regeringen rundt i verden for at udlevere data om brugerne. Over for nyhedsbureauet Reuters har Twitter oplyst, at antallet af henvendelser er steget med 40 procent i løbet af de første seks måneder af året. To tredje dele af de 1.157 henvendelser i løbet af de seks måneder er kommet fra de amerikanske myndigheder, oplyser Twitter.

Overvåger 29 petabyte hver dag

Tidligere på ugen var den amerikanske spiontjeneste NSA selv ude og offentliggøre, at tjenesten hver dag har fingre i cirka 29 petabyte - eller 29 millioner gigabyte data - svarende til 1,6 procent af de 1.826 petabyte data, som dagligt formidles via internettet.

Heraf hævder NSA selv, at tjenesten kun udvælger 0,025 procent heraf til gennemsyn, svarende til 7.250 gigabyte. Det oplyser den amerikanske spiontjeneste selv i et dokument, der blev offentliggjort på nsa.gov.

Dokumentet blev ifølge techsitet ZDNet.com oprettet for at rette op på unøjagtigheder om dataomfanget, der er optrådt i medier, og for at give en grad af gennemsigtighed.

I dokumentet henviser NSA til, at internetudbydere har oplyst, at den daglige nettrafik udgør 1.826 petabyte.

»I den udenlandske efterretningstjeneste rører NSA ved omkring 1,6 procent heraf. Imidlertid er det kun 0,025 procent af de 1,6 procent, der udvælges til gennemgang. Det vil sige, at NSAs analytikere kigger på 0,00004 procent af den globale internettrafik,« skriver NSA i dokumentet.

Overvågningssagen har skabt en omfattende debat om graden af overvågning, og sidste fredag annoncerede den amerikanske præsident Barack Obama planer om at indskrænke den amerikanske regerings overvågningsprogrammer. Det oplyste præsidenten på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident forklarede ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han blandt andet planlægger at arbejde sammen med Kongressen mod »passende reformer« af den paragraf, som regulerer indsamling af såkaldt »metadata« som eksempelvis telefonoplysninger, da regeringen ikke har nogen interesse i at spionere almindelige amerikanere.

Samtidig vil han samarbejde med Kongressen ligeledes se nærmere på den hemmelighedsfulde domstol »Foreign Intelligence Surveillance Court«, der i henhold til loven »Foreign Intelligence Surveillance Act« foretager vurderinger af anmodninger om adgang til data - og er blevet kritiseret for at være lidt for rundhåndet med tilladelserne til den amerikanske regering.