Uheld med en fjæsing

Guide til farerne i sommerlandet: Hvordan skal man forholde sig hvis man ved et uheld kommer til at træde på en fjæsing?VIDEO: Hvis du træder på en Fjæsing

Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de kommende uger guider Berlingske.dk i samarbejde med ASF-Dansk Folkehjælp om farerne i sommer-landet. Få tip til ved hjælp af videoindslagende om hvilke forholdsregler man bør tage når skaden er sket.

Fakta om Fjæsing

Fjæsingen er nordeuropas giftigste fisk og findes i de fleste danske farvande. Fjæsingen har pigge på gællelåg og rygfinne, hvorfra giftstoffet udskilles.

Det meste af tiden er fjæsingen nedgravet i sand- eller grusbund, så blot hovedet og rygfinnen stikker op.

Forgiftning rammer oftest fiskere, der tager fisken af krogen, og badende, som træder på den nedgravede fjæsing.

Stik fra en fjæsing forårsager øjeblikkelige voldsomme smerter og hævelse af hele legemsdelen i løbet af ½-1 time.

Det forgiftede område skal holdes i så varmt vand, som den tilskadekomne kan holde ud (helst 45°C), i 15-30 minutter eller indtil smerten forsvinder.

Hvis den tilskadekomne bliver omtåget, får åndedrætsproblemer, huden bliver blålig eller ved kraftig sveden, bør ambulance omgående tilkaldes.

Følg med når berlingske.dk i samarbejde med ASF-Dansk Folkehjælp de kommende uger guider i farerne i sommer-landet og kig med på videoindslagene der giver svar på hvad man skal gøre hvis uheldet er ude.