Udmarvende klimafinale i Glasgow: Bevæbn jer med soveposer!

Situationens alvor står malet i alle hjørner af det store, globale klimaredningsmøde i Glasgow, hvor iagttagere nu frygter, at de intense forhandlinger vil fortsætte langt ud over den officielle deadline. I nattens løb er en tekst om udfasning af kul blevet svækket.

 
COP26 må og skal blive "et vendepunkt for menneskeheden". Sådan siger den britiske premierminister Boris Johnson. Men hvorfor er netop dette topmøde om klima så afgørende? Få svaret her. Grafik: Kristian Stauning Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det afgørende globale klimamøde, COP26 i Glasgow, burde officielt slutte senere i dag, fredag.

Men internationale ngo'er med indsigt i nattens udmarvende forhandlinger mellem næsten 200 nationer opfordrede her til morgen de allerede trætte deltagere til at bevæbne sig med soveposer og hovedpuder – i fald det måtte blive nødvendigt at overnatte natten til lørdag i selve konferencecenteret.

»I bør overveje at købe en (sovepose, red.) på vejen til konferencecenteret, idet det her kan trække ud,« lyder advarslen blandt andet.

Samtidig advarer de internationale ngo'er om, at det forrige FN-klimamøde, COP25 i Madrid i 2019, først sluttede søndag eftermiddag – med næsten 48 timers forsinkelse.

Natten til fredag er der imidlertid sket såvel fremskridt som tilbageskridt i de intense klimaforhandlinger i den gamle skotske kulby.

Visse »grønne« elementer i det første udkast til en sluttekst, som blandt andet Danmark har spillet en ret central rolle i formuleringen af, er blevet svækket og fremtræder nu mere diffuse og uforpligtende.

Men generelt fremhæves det nuværende udkast, der efter nattens forhandlinger landede på nationernes borde kl. 8.13 dansk tid fredag morgen, som mere »afbalanceret«.

Der er ifølge iagttagere nu stærkere elementer på områder som tilpasning til klimaforandringer, finansiering af klimahjælp til sårbare lavindkomstlande samt med hensyn til detaljer om såkaldt »tab og ødelæggelse« – et nøgleelement for udviklingslande.

Svækkelse om kul

Til gengæld er der sket sproglige svækkelser på områder, der retter sig mod landenes forbrug af fossile brændsler – kul, olie og gas – der er hovedårsag til nutidens globale opvarmning.

I det oprindelige udkast lød der en opfordring til landene om – som det hed – at »accelerere udfasning af kul og af statsstøtte til fossile brændsler«.

I det nye udkast hedder der i stedet, at landene opfordres til at »accelerere udfasning af ikkesvækket kulkraft og af ineffektiv statsstøtte til fossile brændsler.«

Ifølge fredagens udkast til en sluttekst på COP26 er det usikkert, hvornår kulkraftværker som dette i Kasakhstan må sætte proppen i skorstenene. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAVEL MIKHEYEV.

Det er en klar svækkelse, men det er uklart, hvad der præcist menes med »ikkesvækket« kulkraft. Danske iagttagere i Glasgow mener dog, at det muligvis kan hentyde til røggas fra kulkraftværker, som ikke er blevet »renset« for CO2.

Til gengæld er der stadig rent tekstmæssigt bevaret et ganske vist teoretisk håb om, at verdens lande kan holde kurs mod en global temperaturstigning på forholdsvis beskedne 1,5 grader i forhold til ved industrialderens start.

Det britiske formandskab for COP26 har lige siden mødets start lagt særlig vægt på at »holde liv i 1,5 grader«, som det hedder – også selv om det ifølge videnskaben rundt regnet vil kræve en halvering af verdens nuværende udledninger i 2030 for at bevare det klimamål.

Torsdag aften sagde FNs generalsekretær António Guterres til nyhedsbureauet AP ligeud, at de 1,5 grader er »i respirator« på nuværende tidspunkt. Altså reelt døden nær.

Samtidig udtrykte han frygt for, at verdens lande samlet set ikke kommer til at levere de nødvendige løfter om kraftrige CO2-reduktioner for at bevare 1,5 gradershåbet.

I øjeblikket sigter verden med de nuværende klimaudmeldinger fra nationerne mod en global opvarmning på 2,4 grader, lyder beregningen fra Climate Action Tracker.