Ubuntu-stifter: Microsoft er blevet bedre

Mark Shuttleworth, mangemillionær og stifteren af Linux-operativsystemet Ubuntu, deltog i denne uge i en stor konference i København. Her brugte han lejligheden til at rose konkurrenten fra Seattle.

Mark Shuttleworth er mangemillionær, stifter af Ubuntu og første afrikaner i rummet. Han håber at lancere et alternativ til Android, Apple og Windows. Fold sammen
Læs mere

Folkene bag Ubuntu-konferencen i Bella Centeret anslår selv, at omkring 1.000 mennesker kom fra hele verden til København for at drøfte muligheder, sikkerhed og samarbejder for det gratis operativsystem.

En af dem var Mark Shuttleworth.

Han blev i 1999 mangemillionær på salget af sit IT-firma. I 2004 stiftede han Canonical, et firma, der står bag udviklingen af Ubuntu, og som tjener sine penge på at hjælpe firmaer med at implementere styresystemet og dets hjælpeprogrammer.

- Microsoft er bedre i dag, end de var for ti år siden. Det har været sundt med konkurrencen, siger han.

Tilbage til friheden

Det er ellers ikke lovord om sin egen branche, der kendetegner den ellers høflige mand i det sorte jakkesæt.

- Der er store problemer i den måde, IT fungerer på i dag. Det er virkelig ironisk, som om vi lever i romanen 1984, bortset fra at George Orwell ikke forudså, at vi selv ville købe de produkter, der fører os derhen.

Kommentaren kommer som del af en snak om ejerskab, overvågning og monopol i smartphones. Ifølge Mark Shuttleworth er udviklingen på afveje, men ikke mere end at det stadig er en positiv udvikling.

- Der er en retning, som er meget spændende - hvor telefonerne er sjove, giver frihed og muligheder. Lige nu bevæger vi os skævt i forhold til den udvikling, men det går stadig fremad. Jeg tror, at folk vil blive mere bevidste om, hvad de vil have, og at det vil bevæge udviklingen tilbage på sporet, siger han.

Ubuntu på mobiltelefonen

Ubuntu regner selv med, at de i 2014 kan præsentere en samlet løsning, hvor mobiltelefonen udgør selve computerkraften bag både fjernsyn og computer. Indtil videre vil Mark Shuttleworth ikke fortælle, hvilken hardwarepartner de regner med at samarbejde med.

- Det tog os fem år at få overtalt Dell til at levere computere med Ubuntu. Nu må vi se, hvilke døre der åbner sig, siger han.