Ubuntu pudser vinduerne

Windows-konkurrent snart klar i ny udgave med en lang række nyskabelser, som følger med den helt gratis pakke, som bærer tilnavnet »Den drømmeagtige ocelot«...

Skrivebordet i Ubuntu 11.10 viser i venstre søjle aktive programmer (markeret med en lille, hvid pil) og genveje til programgrupper og enkeltprogrammer som Ubuntu Softwarecenter (indkøbsposen) og Ubuntu One (netlageret). Ellers er der velkendte programmer med i pakken: Firefox 6.0 og nyeste udgave af kontorpakken LibreOffice, alle på dansk. Med Banshee kan man afspille musik, film, lydbøger, postcasts og radio. Øverst til højre kan man nu let skifte fra en bruger til en anden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedtællingen er begyndt til det tidspunkt, hvor den nyeste udgave af den gratis Windows-konkurrent, Linux-udgaven Ubuntu, slippes løs i en helt ny og stærkt opdateret version, hvor også selve designet har fået en kraftig overhaling.

13. oktober er lanceringsdatoen, men allerede i længere tid har man kunnet hente den nye - endnu ikke finpudsede - version, der som altid er gratis at både hente og bruge ubegrænset.

Komplet pakke med det hele - gratis

Ubuntu er en komplet pakke med styresystem og et væld af programmer som et alternativ til at have Windows eller Mac OS X på sin computer.

Den nye version 11.10 har fået tilnavnet »Oneiric Ocelot« (Den drømmeagtige ocelot) som led i traditionen om at give hver ny version et dyrenavn i alfabetisk rækkefølge. Forgængeren, den nuværende version 11.04, hedder »Natty Narwhale« (Den fikse narhval).

Frem for alt har Ubuntu 11.10 fået opdateret sit nye design væsentligt. I version 11.10 gik man bort fra det Windows-lignende system med at gemme alle programmer i en slags Start-menu. I stedet blev indført en lodret ikonstribe i højre side af skærmen med hurtig tilgang til væsentlige programmer i forskellige kategorier (musik, kontor o.s.v.). Det krævede lidt tilvænning, og ikke alle detailler var på plads.

En lang række grafiske effekter, som gør hele brugerfladen lækrere at se på og bruge, er kommet til i form af Compiz-pakken. Med følger bl.a. nye genvejsmuligheder.

Nyt design helt fra første billede

Men allerede når man logger på Ubuntu, er der sket en markant forskønnelse af layoutet på skærmen. Og så starter Ubuntu hurtigere end før.

I Ubuntu 11.10 forbedres desuden trådløs netadgang, og e-postprogrammet Thunderbird fra Mozilla (som også findes til Windows) bliver nu standard; det afløser Evolution. Og så er Mozillas internetprogram, Firefox, også med i nyeste udgave, version 6.

Med Ubuntu følger en større samling af forinstallerede programmer til alskens formål. Yderligere programmer hentes lettest - især for nybegynderen - i det ligeledes indbyggede Ubuntu Softwarecenter, som har fået en designoverhaling og nu har en topliste over de mest populære programmer i forskellige kategorier, så man lettere finder noget godt i det store udvalg. Man kan også selv anmelde programmerne som hjælp for andre.

To gigabyte gratis plads på nettet

Ubuntu-pakken rummer - som hidtil - desuden den gratis kontorpakke LibreOffice (efterfølgeren til OpenOffice, og som også findes til Windows og Mac), den gratis netlagringstjeneste Ubuntu One (fem gigabyte gratis plads på nettet til sikkerhedskopiering og synkronisering af vigtige filer eller lagring af musik, som så kan høres på PCen, en iPhone- eller Android-mobiltelefon) m.m.m.

Ubuntu 11.10 vil komme på en lang række sprog, heriblandt dansk.

Den første betaudgave (prøveudgave) kom 1. september, så de sidste fejl kan nå at blive fundet - og rettet -, inden det gør løs 13. oktober.