Ubuntu klar til mobiltelefonen

Canonical har netop præsenteret to versioner af det Linux-baserede operativsystem til smartphonen: Som et selvstændigt styresystem samt som software, der forvandler Android-telefonen til en PC med Ubuntu.

Ubuntu kender du måske som den absolut mest populære distribution af Linux til PCer. Nu har Canonical, selskabet bag Ubuntu, lanceret Ubuntu til mobiltelefoner, Ubuntu til Android samt Ubuntu til TVet. Her ser vi nærmere på de to mobilvarianter.

Læs også: Linux har sparet München for over 70 mio. kroner

Ubuntu til mobiltelefoner er et selvstændigt operativsystem. Det betyder, at mobilproducenter skal tage det i brug, før vi kommer til at se noget til det.

Ubuntu til Android er derimod et koncept, der går ud på at lave Android-mobilen om til en computer blot ved at koble skærm og tastatur til mobilen. Dette er software, der installeres oven på operativsystemet Android, som du måske har på den telefon, der ligger i din lomme.

Ubuntu til mobilen

PC-operativsystemet Ubuntu har i løbet af de seneste år fået tilgang af et stort antal brugere, hvilket sandsynligvis skyldes satsningen på brugervenlighed. Derfor er det måske ikke så overraskende, at det også i mobilvarianten er brugeroplevelsen, der er i fokus.

Læs også: Ny Ubuntu-udgave er fløjet fra reden

Ingen låseskærm

Canonical ønsker, at den første skærm, du ser i Ubuntu, ikke er en låseskærm eller en barriere, men en slags velkomstskærm. Du skal altså ikke låse din telefon op.

I stedet kan du glide fingeren ind fra en af skærmens sider. Vælger du venstre side, får du vist den menulinje, som vi kender fra PC-udgaven.

Swiper du ind fra højre side, skifter du til det forrige program, du benyttede. Canonical mener, at dette er praktisk, fordi folk ofte skifter mellem to programmer. Hvis du for eksempel skriver en SMS og bliver nødt til at tjekke et kort imens, så kan du utrolig nemt åbne kortet via menuen, du henter frem fra venstre, og skifte tilbage til SMS-beskeden ved at glide fingeren hen over skærmen fra højre.

Swiper du fingeren fra toppen af skærmen og ned, vises statuslinjen. Den ligner, den vi kender fra Android, men med langt nemmere adgang til justering af vigtige indstillinger.

Og da skærmen har fire sider, så mangler vi fortsat den sidste. Et swipe opad fra den nederste del af skærmen giver en menu, der tilhører det program, du er i gang med at anvende.

Tanken er at spare plads. Hele skærmen benyttes til det, du er i gang med, og hvis du får brug for en statuslinje, menuen eller noget andet, så er det bare at hente det frem fra en af skærmens sider.

Hjemmeskærm

Menulinjen kan ikke rumme alt, så derfor er der også behov for en hjemmeskærm. Her får man vist senest benyttede applikationer og de personer, man sidst har talt med. Hele hjemmeskærmen er mulig at skræddersy efter eget behov.

Herfra kan man enkelt glide fingeren mod venstre og højre for at skifte mellem forskellige funktioner i telefonen så som kontakter, apps, videoer og så videre. Dette minder utrolig meget om Windows Phone.

Læs også: Ubuntu-stifter: Microsoft er blevet bedre

I apps-menuen finder man både applikationer, der er installeret, og applikationer, der er tilgængelige til download.

»One search to rule them all«

Hvor man finder det, du leder efter, skal du ikke bekymre dig om med Ubuntu på mobilen. Hvis man skriver »Tolkien« i søgefeltet får man blandt andet vist både bøger og film samt muligheden for at købe biografbilletter. Dette ligner det, vi kender fra Ubuntu på PCen.

Webapplikationer i fokus

I PC-udgaven af Ubuntu er webapplikationer og operativsystemet integreret. Facebook kan for eksempel ligne et helt almindeligt program på PCen, selv om det egentlig køres i browseren.

Applikationer som Facebook, Twitter, Gmail og Spotify skal kunne benytte telefonens lokale meddelelsesmenu, selv om programmerne kun er åbne i browseren.

Det er også muligt at downloade rigtige apps. Canonical siger, at de er i dialog med en række spilselskaber for at give en ordentlig spiloplevelse på Ubuntu-mobiler.

Til apps lavet til operativsystemet - i stedet for almindelige webapplikationer med HTML5 - er det C og C++, der anvendes. JavaScript kan også benyttes, hvis ydelsen ikke er kritisk. OpenGL understøttes også, så spiludviklere kan bare slå sig løs.

I Android programmeres det meste i Java (ikke det samme som JavaScript), men en hel del andet understøttes også, blandt andet C og C++.

Ubuntu One

Som skytjeneste tilbyder Ubuntu sit eget system. Ubuntu One gør det muligt, at lave en sikkerhedskopi af indholdet på både mobilen og PCen.

Ubuntu-operativsystemet til mobiltelefoner tilsluttes PCer på samme måde som Ubuntu til Android. Du kan høre mere om dette i videoen nedenunder.

Ubuntu til Android

Hvis du allerede har en Android-telefon, så har du en enhed med kraftig processor og grafikkort, Wi-Fi-understøttelse samt meget mere. Canonical mener, at det minder utrolig meget om en PC. Så hvorfor ikke koble mobilen til et tastatur og en skærm?

Dockingstation er nødvendig

Det er det, Ubuntu til Android skal gøre. Hvis du har Ubuntu på Android-mobilen, skal du kunne koble den til en skærm og et tastatur for at anvende mobilen som arbejdsstation.

Problemet er dog, at man ikke kan tilslutte både tastatur, mus og en skærm til en almindelig mobil uden en dockingstation, der understøtter dette. Derudover er der behov for en dual-core telefon - af ydelseshensyn.

Canonicals video nedenunder forklarer dette på en ganske underholdende måde:

Læs også: Nyt år er lig med nye mobiler

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.