Ubuntu gør mobiltelefon til en PC

Moderne Android-telefoner kan få installeret hele Ubuntu og dermed kobles til en normal computerskærm og fungere som en PC.

Når mobiltelefonen kobles til en stor computerskærm, får man ikke Android på skærmen men derimod Ubuntu, som er en konkurrent til Windows og MacOS. Foto: Ubuntu Fold sammen
Læs mere

Nye mobiltelefoner med gode hestekræfter under motorhjælmen kan nu gøres til velfungerende PCer, så snart de kobles til en almindelig computerskærm.

Det sørger Linux-leverandøren Ubuntu for med den nye programpakke Ubuntu for Android. Alle nyere Android-telefoner med en to- eller firkerneprocessor indbygget kan - ud over Android - køre Ubuntu-styresystemet og dermed fungere som en normal PC med mus og skærm, så snart telefonen kobles til skærmen. Det sker med et HDMI- eller et USB-kabel.

Rent teknisk sker det ved, at Android og Ubuntu deler den samme Linux-bund, som ligger bag Android. De kan derfor køre samtidig, og der er kun én adressebog, ét sæt bogmærker, ét sted med SMS-tekstbeskeder (de dukker op som beskeder på skrivebordet, hvis man er koblet på en computerskærm) og én indbakke til posten.

Muligheden for at få Ubuntu på mobiltelefonen kan man dog ikke selv sætte op. Det skal mobilproducenten eller mobilselskabet gøre, når telefonen bliver solgt.

Ubuntu er en gratis Linux-version til bærbare og stationære PCer. Den rummer ud over selve styresystemet, som ligner Windows og Mac OS til forveksling, en stor programpakke, så man er køreklar, så snart Ubuntu er installeret.

Selskabet bag Ubuntu, Canonical, anslår, at Ubuntu anvendes af omkring 20 millioner brugere, der nu kan fortsætte på mobiltelefonen.

Det kræver to gigabyte ledig plads på telefonen og mindst 512 MB RAM-arbejdshukommelse af bruge Ubuntu for Android. Ligeledes skal Android-versionen være mindst 2.3 (Gingerbread) eller nyere.

Se mere her: www.linuxnewshere.com/index.php/ubuntu-for-android-two-kinds-of-linux-on-your-phone