Ubuntu er nu klar til Nexus-tavler

Linux-styresystemet bevægede sig i går ind på tavlemarkedet, og udvikleren lover en bedre, nemmere og mere sikker brugeroplevelse på tværs af enheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På CES-messen i Las Vegas i januar måned demonstrerede Canonical sit Linux-baserede operativsystem Ubuntu på smartphones. Nu har selskabet også lanceret Ubuntu til tavlecomputere - i første omgang Google Nexus 7 og Nexus 10.

Læs også: Ubuntu klar til mobiltelefonen

Med Ubuntu til tavler forsøger Canonical at udfordre det duopol, Google og Apple efterhånden har opbygget sig på tavlemarkedet med henholdsvis Android og iOS. Canonical ønsker at have den samme brugegrænseflade tilgængelig på tværs af mange forskellige enheder - som for eksempel smartphones, tavler, PC og TV.

Samtidig med at Ubuntu OS til tavler blev tilgængelig til Nexus 7 og 10 i går, vil også ejere af de to smartphones Nexus 4 og Galaxy Nexus kunne downloade operativsystemet til sine telefoner. Installationsfilerne er tilgængelige på developer.ubuntu.com.

»Vores brugerfladefamilie vokser nu på tværs af alle skærme, så telefonen kan give dig tavle-, PC- og TV-brugeroplevelsen, når du tilslutter den en dockingstation. Det er unikt ved Ubuntu, og det er fremtiden for personlig databehandling,« siger Canonical-grundlægger Mark Shuttleworth i en pressemeddelelse.

Enklere multitasking


En mobilapp og en tavleapp kan vises ved siden af hinanden. Foto: Canonical

Ifølge Canonical vil Ubuntu blandt andet have sine fordele, når det kommer til multitasking, idet man skal kunne køre en telefonapp på skærmen samtidig med en tavleapp. Dette skal gøre mobilapplikationer mere brugbare på tavlerne.

Du kan have flere brugerkonti på tavlen, og sikkerheden er ifølge Canonical bedre end på andre tavlestyresystemer. Der er blandt andet fuld kryptering af personlige data og samme sikkerhedsniveau som i Ubuntu til PC.


Med en talestyret HUD-menu (head up display) kan man få vist en menu med ekstrafunktioner. Foto: Canonical

En funktion, der kaldes 'Ubuntu HUD', er en særlig menu, som ifølge producenten skal give brugeren megen af den samme kontrol på tavlen, som man er vant til fra PCen. HUD-funktionen har mulighed for talestyring.

Ubuntu bruger ikke hjem- eller tilbageknapper, men lader i stedet brugeren skifte mellem apps, indstillinger og forskellige funktioner ved at swipe fingeren fra kanterne af skærmen.

Understøtter 6-20 tommer tavler

Det nye operativsystem vil understøtte skærmstørrelser fra 6 til 20 tommer og opløsninger fra 100 til 450 pixel per tomme.

»Tavlen passer perfekt som et led mellem telefonen og PCen i Ubuntufamilien,« siger Oren Horev, der har ansvaret for designet af Ubuntu til tavlecomputere.

Ubuntu OS vil være tilgængelig til tavler med både ARM- og Intel-processorer (x86). Applikationerne vil enten være 'native' (indfødte) - hvilket vil sige, at de er udviklet til den aktuelle platform - eller webapps skrevet i HTML5.


Hjem-skærmen på en Ubuntu-tavle. Foto: Canonical

Ubuntu OS til tavler vil blive fremvist på Mobile World Congress-messen i Barcelona i næste uge, hvor Berlingske er til stede.

Nedenunder kan du se en video, der viser, hvordan Ubuntu OS fungerer på en tavle:

Læs også: Mobilbranchen jager næste revolution

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.