Tyskland dropper amerikansk telegigant af frygt for spionage

Den tyske regering opsiger kontrakt med amerikansk telegigant efter afsløringen af massiv, amerikansk aflytning.

Den amerikanske telegigant Verizons tætte samarbejde med efterretningstjenesten NSA - her hovedkontoret i Fort Meade i staten Maryland - koster nu selskabet en stor kontrakt i Europa, bekræfter det tyske indenrigsministerium. Arkivfoto: Jim Lo Scalzo, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skandalen om den amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseovervågning og -spionage verden over koster nu den amerikanske telegigant Verizon en stor kontrakt med Berlins bystyre.

Berlin har opsagt kontrakten med Verizon af frygt for sikkerheden, skriver britiske Financial Times. Det er første gang, at den tidligere CIA-ansatte Edward Snowdens afsløringer af NSAs omfattende virke for et år siden direkte får indflydelse på kontrakter med amerikanske selskaber.

Hemmelig domstol kræver udlevering

Det tyske indenrigsministerium bekræfter, at opsigelsen af kontrakten skyldes »forholdet mellem fremmede efterretningstjenester og virksomheder«.

Tyskland har reageret særligt voldsomt på afsløringerne, efter at det kom frem, at også forbundskansler Angela Merkels personlige mobiltelefon gennem mange år var blevet aflyttet. Edward Snowden har fremlagt stribevis af tophemmeligtstemplede papirer fra NSA, som dokumenterer, hvordan tjenesten kloden over står bag masseindsamling af data om folks brug af telefoner og Internet i et omfang, som har rystet verden.

Blandt dokumenterne er en afgørelse fra den hemmelige, amerikanske domstol FISA, som pålægger Verizon dagligt at levere oplysninger om alle telefonopkald foretaget i Verizons net til NSA. De mange oplysninger omfatter, hvem man har ringet til, hvem man er blevet ringet op af, hvor man befandt sig, og hvor lang tid samtalen tog - oplysninger, der kan bruges til ret præcis at kortlægge folks færden og liv.

Kontrakten mellem Berlin og Verizon blev senest fornyet i 2010 men bliver nu sagt op.

Verizon har hidtil stået for infrastrukturen til det netværk, som regeringen bruger til kommunikation mellem ministerierne. Nu overtager Deutsche Telekom opgaven.

Brasilien opsiger Microsoft

I Brasilien, hvor NSA-skandalen også har rejst voldsom opstandelse, har landets regering opsagt sin aftale med Microsoft om at bruge Outlook som postprogram. Microsoft er nemlig - sammen med en række andre amerikanske teknologigiganter som Facebook, Apple, Google, Yahoo, Skype, YouTube, PalTalk og AOL - ifølge et andet NSA-dokument direkte involveret i at give NSA adgang til deres millioner af brugeres data, selv om virksomhederne selv benægter, at der skulle findes en direkte »tappehane« for efterretningstjenesten.

Teknologigiganterne er nervøse for, at afsløringerne vil få folk til at vælge dem fra. EU-Kommissionen, som også er blevet aflyttet, har da også kraftigt opfordret til at skabe europæiske alternativer til de amerikanske nettjenester, som er altdominerende i øjeblikket.

I Tyskland har regeringen sat et arbejde i gang for at skabe en tysk infrastruktur, så færrest mulige oplysninger behøver at forlade landet.

Tæt dansk samarbejde

Danmark beskrives i NSA-papirerne som en af de tætte alliancepartnere. Flere danske justitsministre og forsvarsministre har nægtet at svare klart på, i hvilket omfang Danmark samarbejder med NSA. De har alle blot afvist, at der foregår ulovligheder. I forrige uge kunne Information dokumentere et tæt samarbejde mellem NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som angiveligt foretager de aflytninger af datatrafikken, som NSA skal bruge.

Sideløbende har Danmark selv, siden 15. september 2007, indsamlet oplysninger om alle danskeres brug af telefoni og Internet. Sidste år blev der indsamlet 3.500 milliarder oplysninger om danskernes brug af telefoner og Internet. Det er over 40 gange mere end oprindeligt forventet og svarer til 621.975 registreringer om alle danskere fra den spædeste nyfødte til Danmarks ældste indbygger.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) ophævede forleden den omfattende internetlogning med virkning fra 22. juni 2014, fordi de indsamlede data reelt var uanvendelige, hvilket Justitsministeriet allerede anerkendte i 2012.

Overvågningen af brugen af telefoner fortsætter uændret.

Den massive overvågning, danmarkshistoriens største, blev sat i gang som led i bekæmpelsen af terrorisme. De indsamlede data har kun måttet udleveres mod en dommerkendelse.

Telebranche kræver svar om aflytning

De danske tele- og internetudbyderes brancheforening, Teleindustrien i Danmark, kræver nu svar fra politikerne på, om efterretningstjenesten kan pålægge teleselskaberne at hjælpe dem med at indsamle data uden en dommerkendelse. Det spørgsmål står ifølge Teleindustrien ubesvaret i loven.

TDC og Telia har afvist at svare på, om Forsvarets Efterretningstjeneste har adgang til deres kabler.