Tysk datatilsyn: Facebook skal slette ansigter

Facebooks automatiske ansigtsgenkendelse møder nu igen modvind. Denne gang fra det tyske datatilsyn, der erklærer teknikken ulovlig.

Foto: ERIC THAYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen om Facebooks system til automatisk genkendelse af ansigter blusser nu op igen, efter at Hamborgs datakommissær torsdag valgte at genåbne efterforskningen af den kontroversielle funktion.

Ansigtsgenkendelse på Facebook sker automatisk via software, som Facebook driver. Når en bruger 'tagges' på et billede, husker systemet hvordan brugeren ser ud, og foreslår herefter brugerens navn som tag, når der næste gang uploades billeder af personen. Det gør det let at tagge vennerne - men funktionen betyder også, at Facebook over tid opbygger et gigantisk og yderst detaljeret arkiv over, hvordan netværkets snart en mia. brugere ser ud.

Bryder man sig ikke om funktionen, kan man vælge den fra - men som standard er den slået til, og det er det forhold, der har fået den tyske datakommissær op ad stolen. Oplysninger om folks udseende, altså såkaldt biometrisk data, må ifølge kommissæren ikke indsamles og opbevares uden at folk udtrykkeligt har givet lov til det - og det har folk i Facebooks ansigts-database ikke.

Dermed er de mange biometriske data indsamlet ulovligt, mener han.

Anden gang

Det er anden gang inden for kort tid, at den kontroversielle funktion dukker op. For nylig annoncerede det norske datatilsyn, at man også her vil i gang med at undersøge, hvad der egentlig foregår under kølerhjelmen hos det sociale netværk, når der indsamles biometriske data.

I begge tilfælde har Facebook affejet kritikken og erklæret, at selskabet overholder europæisk lov på området.

Tidligere har det meget aktive irske datatilsyn undersøgt Facebooks praksis og udtrykte en række bekymringer omkring emnet, hvilket har medført en række ændringer, der i fortsat undersøges af datatilsynet. Mens denne undersøgelse pågår, har Facebook droppet funktionen for nye brugere - og såvel Norge som Tyskland har sat undersøgelserne af netværket på hold, indtil den irske undersøgelse er færdig.

Ifølge Hamborgs datakommissær, Johannes Caspar, er problemet dog ikke løst ved at Facebook bare sætter auto-tagging på hold for nye brugere. Den database, der allereder er indsamlet uden folks samtykke, består nemlig - og skal slettes, mener datakommissæren.

Artikel 29-gruppen, der er EUs rådgivende organ for datasikkerhed, har tidligere påpeget, at indsamling af biometriske data kræver, at folk aktivt tillader det.

EU er på vej med ny lovgivning, der strammer grebet om Facebook gevaldigt - og selskabets aktiekurs er fortsat under gevaldigt pres på børserne. Fredag lukkede Facebook-aktien således i det laveste niveau nogensinde.