Tysk advarsel mod Windows 8

Indbygget sikkerhedsteknologi kan udgøre en fare for netop sikkerheden, siger den tyske regerings IT-sikkerhedsrådgiver.

Det nye Windows 8-styresystem fra Microsoft kan give sikkerhedsproblemer, lyder tysk advarsel. Arkivfoto: Timothy A. Clary, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikkerhedsteknologi i Microsofts nye styresystem, Windows 8, kan faktisk gøre PCerne mere sårbare over for hackere.

Sådan lyder advarslen fra det tyske Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), som rådgiver myndighederne om IT-sikkerhed. Derfor skal myndigheder og de, der står for den kritiske infrastruktur i landet, være ekstra opmærksomme på risikoen.

Ifølge BSI skyldes problemet brugen af en computerchip, Trusted Platform Module (TPM 2.0), som er bygget ind i Windows 8-computere. Den er designet til at øge beskyttelsen, når PCen arbejder sammen med forskellige sikkerhedsprogrammer. Men i samspil med Windows 8 kan TPM 2.0 medføre, at brugeren mister kontrollen over både styresystemet og selve PCen, og at hackere dermed kan komme til - uden at BSI vil komme det konkret nærmere for ikke at give hackere en hjælpende hånd.

Kan slåes fra på fabrikken

TPM er udviklet i et samarbejde mellem forskellige af de store teknologiselskaber som IBM, Intel, Hewlett-Packard og Microsoft.

Microsoft vil ikke kommentere BSIs kritik men oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at PC-fabrikanterne kan slå TPM-teknologien fra, så nye PCer ikke har den aktiveret.

Windows 8 blev lanceret i oktober 2012 som afløser for Windows 7. En større opdatering, til Windows 8.1, kommer fra Microsoft 18. oktober. Den skal gøre Windows 8 mere lig tidligere Windows-udgaver, så man f.eks. kan springe de farvede ikoner på startsiden over, og som genindfører Windows Start-knappen, dog ikke med samme funktioner som tidligere.