Tynde supermodeller ikke skyld i anoreksi

Ny forskning viser, at anorektikere har en ubalance i hjernen, som kan være den udløsende årsag til, at de udvikler anoreksi.

Ny forskning viser, at en ubalance i hjernen kan være den udløsende årsag til anoreksi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Tynde supermodeller får ofte skylden for, at især unge piger bliver ramt af anoreksi.

Men nu viser ny forskning, at forklaringen nok skal findes et helt andet sted. Et forskerhold ved Pittsburgh Universitet har fundet frem til, at det er forskelle i hjernen, som kan udløse anoreksi.

Undersøgelsen, som er publiceret i The American Journal of Psychiatry, viser, at anorektikere har en tendens til overdreven aktivitet i den del af hjernen som fokuserer på planlægning, og som binder handlinger sammen med deres resultat.

Det kan ifølge forskerne betyde, at anorektikere oplever indtagelsen af mad som en strategisk overvejelse frem for at se det som et spørgsmål om nydelse.

»At gå op i detaljer og at være sikker på, at tingene bliver gjort korrekt er gode egenskaber i karrierer inden for eksempelvis medicin eller ingeniørfag, men drevet ud i ekstremer, så kan tvangstanker af denne type være skadelig. Vores research viser, at anorektikeres hjerne fungerer anderledes,« siger Walter Kaye, professor ved Pittsburgh Universitet.

»Det betyder, at de reagerer og tænker anderledes end en almindelig person, og at de har større sandsynlighed for at udvikle anoreksi, uanset om de har været udsat for billeder af supertynde modeller,« tilføjer han.

Ian Frampton, psykolog ved Exeter Universitet, har arbejdet med anorektikere og brugt den samme teknologi, som forskerne ved Pittsburgh Universitet. Han siger om undersøgelsen:

»Professor Kaye’s research bekræfter den voksende fornemmelse af, at anoreksi er en biologisk lidelse forårsaget af, at nogle menneskers hjerne er sammensat på en anden måde. Vi er nødt til at bevæge os væk fra forestillingen om, at det er supermodellernes skyld. Det er sikkert ikke sundt at se ud, som de ser ud, men grunden til, at anorektikere ikke spiser, synes at være tilstede i dem i forvejen og er ikke noget de samler op ved at kigge i et magasin. Der var jo trods alt anorektikere, før der var supermodeller, siger han.