Twitter vil afsløre NSAs overvågning af brugerne

Tålmodigheden hos mikroblogtjenesten er slut. Nu lægger Twitter sag an mod justitsministeriet og FBI for frit at kunne fortælle, hvor ofte og hvor meget Twitter-brugerne bliver overvåget.

Twitter har stævnet den amerikanske regering og forbundspolitiet FBI, fordi selskabet ikke må fortælle, hvor ofte myndighederne kræver brugernes private oplysninger udleveret. Twitter kalder det forfatningsstridigt. Arkivfoto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netbeskedtjenesten Twitter har lagt sag an mod det amerikanske justitsministerium og USAs forbundspoliti FBI for at få ret til at fortælle verden, hvor ofte og hvor meget den skandaleramte efterretningstjeneste NSA aflytter Twitter-brugere og beder om at få udleveret folks private oplysninger.

Twitter kræver at kunne bruge sin ytringsfrihed til åbent at fortælle, hvad der lige nu sker bag lukkede døre, fordi alle kendelser fra den hemmelige efterretningsdomstol FISA (Intelligence Surveillance Court) ikke må afsløres. Brugerne må end ikke få at vide, at deres oplysninger kræves udleveret.

Retssagen kommer, fordi Twitter efter måneders diskussioner med myndighederne har opgivet at få noget fornuftigt ud af samtalerne. Allerede i januar gjorde Twitter det klart, at selskabet ikke ville føle sig bundet af de aftaler, som myndighederne måtte indgå med Google og andre giganter.

Efter massivt pres fra de store teknologigiganter som Google, Apple, Microsoft, Facebook m.fl. gav præsident Barack Obama nemlig i begyndelsen af året tilladelse til, at selskaberne kan offentliggøre udvalgte oplysninger om, hvad og hvor ofte myndighederne stiller med kendelser om at få udleveret personlige data på brugere. Offentliggørelsen må dog først finde sted med seks måneders forsinkelse og kun med intervaller på 1.000 anmodninger, så det ikke præcis fremgår, hvor mange der er i søgelyset.

Twitter: Det er forfatningsstridigt

»Vi har forsøgt at skabe den grad af gennemsigtighed, som vore brugere fortjener, uden at skulle om retten, men til ingen nytte,« skriver Twitter i en officiel blog, der forklarer baggrunden for sagsanlægget.

Twitter »beder retten om at erklære disse begrænsninger i vor mulighed for at fortælle om offentlig overvågning for forfatningsstridige«, hedder det.

I april gjorde Twitter sin offentlige rapportering færdig med langt flere detaljer, men FBI nægtede Twitter ret til at offentliggøre den.

Borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union bakker Twitter op og roser selskabet for at gøre det rigtige ved »at udfordre dette sammenspundne net af hemmelighedskræmmeri og ordrer til at tie stille«.

Afsløring af masseaflytning

Det var den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden, som i sommeren 2013 begyndte afsløringen af massiv amerikansk aflytning, overvågning og spionage gennem efterretningstjenesten NSA. NSA har bogstaveligt haft snabelen indenfor og nede i alle de største teknologiselskabers databaser, ligesom NSA - med hjælp fra andre landes efterretningstjenester - har masseaflyttet hele befolkninger, i flere tilfælde i strid med loven.

Teknologigiganterne gik i samlet flok direkte til præsident Barack Obama for at vise deres mishag med misbruget, som kan true deres forretning, fordi brugerne ikke kan have tillid til, at deres ofte meget personlige data opbevares forsvarligt og sikkert. EU-Kommissionen, som selv er blevet aflyttet af NSA, har da også kraftigt opfordret til at skabe europæiske alternativer til de store nettjenester, der næsten alle er amerikanske.

En anden kendt borgerrettighedsgruppe, Electronic Frontier Foundation, klandrer teknologigiganterne for at have opgivet kampen.

FBI: Ti stille!

En domstol i San Francisco skal onsdag behandle en anden sag og spørgsmålet om, hvorvidt FBI kan give de mennesker, som får besked om, at der etableres aflytninger, mundkurv på. En lavere domstol har tidligere kendt denne fremgangsmåde for forfatningsstridig.

Twitter har 271 millioner månedlige brugere, som via nettet kan sende korte tekstbeskeder på 140 tegn, ligesom via en SMS på mobiltelefonen.

Det er justitsminister Eric Holder og FBI-chef James Comey, der er sagsøgt af Twitter.