Twitter forstærker kryptering for at holde snushaner væk

NSA-overvågningsskandalen forstærker nettjenesternes indsats for at beskytte sig. Twitter opfordrer andre til at følge trop, og Internettets fader advarer mod overvågning og censur.

»Fru Merkel, det handler ikke kun om Deres telefon!« stod der på bannerne, som demonstranter holdt op, da de 18. november stillede sig op uden for det tyske parlament, Bundestag, som drøftede det tyske modtræk efter afsløringerne af, at forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon gennem ti år var blevet aflyttet af den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA, som også har aflyttet telefonsamtaler, som 35 unavngivne, internationale ledere har ført. Foto: Bernd von Jutrczenka, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BERND VON JUTRCZENKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afsløringerne af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive aflytning har nu fået den sociale netværkstjeneste Twitter til at indføre ny sikkerhedsteknologi, som gør det sværere at udspionere brugerne, og Twitter opfordrer samtidig andre internetselskaber til at gøre det samme.

Twitter indførte allerede i 2011 - altså to år, før den tidligere efterretningsagent Edward Snowdens første afsløringer kom frem - øget sikkerhed ved at bruge den såkaldte HTTPS-protokol, hvor man i stedet for traditionelt at skrive http:// foran netadressen anvender den sikrede https://-linie. Dermed krypteres - altså kodes - forbindelsen automatisk mellem ens egen computer og den server, som man kobler sig på hos Twitter.

Ekstra sikkerhedslag

Nu udvider Twitter beskyttelsen med et ekstra lag af sikkerhed, kaldet »Perfect Forward Security«, og det sker, uden at brugerne mærker noget.

»For halvandet år siden gik Twitter helt over til HTTPS. Siden da er det blevet klarere og klarere, hvor vigtigt dette skridt var for at beskytte vores brugeres privatliv. Vi skriver dette for ikke blot at diskutere en interessant teknologi men for at præsentere, hvad vi mener bør være den nye standard for ejere af nettjenester,« forklarer selskabet.

Google og Facebook har også strammet databeskyttelsen, efter den stadig større overvågningsskandale begyndte at rulle.

Det nye sikkerhedslag forhindrer angribere i at udnytte en mulig svaghed i HTTPS-teknologien. Store mængder af data kan nemlig afkodes, hvis spioner kan stjæle en enkelt privat »nøgle«, som efterfølgende kan bruges til at afkode alle data, skriver nyhedsbureauet Reuters. Med den avancerede udgave skabes der automatisk og hele tiden individuelle afkodningsnøgler, og dermed bliver det umuligt at bruge en masternøgle til at afkode kommunikationen.

Offentlig klage over aflytning

Facebook, Google, Microsoft og Yahoo har offentligt klaget over, at den amerikanske regering ikke tillader dem at offentliggøre omfanget af de anmodninger, som kommer fra det offentlige, om at få udleveret privatpersoners private oplysninger.

Forleden kom det frem, at NSA - sandsynligvis gennem mellemmænd - har formået at trænge ind, så de kan aflytte den interne datatrafik mellem Googles servere og mellem Yahoos servere. De to internetgiganter har datacentre mange steder, og hidtil har trafikken mellem dem ikke været krypteret, fordi den blev betragtet som intern. Nu er både Google og Yahoo gået i gang med at kode den interne trafik for at forhindre efterretningstjenestens snushaner i at lytte og se med.

Edward Snowden har blandt andet afsløret en hidtil ukendt og uset overvågning, hvilket har bragt USA på kant med mange af sine allierede og samtidig har lagt pres på internetselskaber for at vise deres brugere, at de står vagt om folks privatliv. Blandt afsløringerne er spionredskaber, som kan afkode data, og at NSA har som praksis at gemme krypterede oplysninger, så de på et senere tidspunkt kan blive afkodet.

Kritik af overvågning og censur

Manden, der opfandt den grundlæggende teknologi, som binder Internet sammen, Tim Berners-Lee, kalder den voksende overvågning og censur af Internet for »en trussel mod fremtidens demokrati«. Det skete i en tale ved World Wide Web Foundations anden årsrapport, der giver en status over Internettets bidrag til social, økonomisk og politisk udvikling samt menneskerettigheder.

»Et af de mest opmuntrende resultater ved dette års Netindeks er, hvordan nettet og sociale medier i voksende omfang ansporer folk til at organisere sig, gribe til handling og forsøge at udstille, hvad der gøres galt, i ethvert område af verden. Men nogle regeringer er truet af dette, og en voksende tidevandsbølge af overvågning og censur truer nu demokratiets fremtid. Derfor er der behov for at tage markante skridt nu for at beskytte vore grundlæggende rettigheder til privatliv, ytringsfrihed og organisationsfrihed på nettet,« sagde Tim Berners-Lee.

LÆS MERE