TV og mobil skal kunne siges op på en måned

Den svenske regering kræver højst en måneds opsigelse for mobil-, bredbånds- og TV-abonnementer. Samtidig halveres bindingsperioden.

Låste SIM-kort skal straks - og gratis - låses op, når bindingsperioden udløber, og det skal være let at skifte mobil-, bredbånds- og TV-selskab. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der skal højst være en måneds opsigelse for mobil-, bredbånds- og TV-abonnementer.

Det kræver den svenske regering i et nyt logforslag under titlen »Let bytte - Enklere at vælge ny leverandør af elektroniske kommunikationstjenester«, og samtidig skal låste SIM-kort øjeblikkeligt låses op, når bindingstiden til et bestemt teleselskab løber ud.

»Da har man betalt telefonen, og da er den jo min egen ejendom. Da bør jeg også kunne gøre, hvad jeg vil,« siger IT- og energiminister Anna-Karin Hatt til Sveriges Radio og slår fast, at oplåsningen skal ske, uden at man skal betale ekstra for det, så man herefter kan bruge samme telefon hos et andet teleselskab..

Ændringerne skal gælde fra 1. april 2014.

Halvering af bindingsperioden

»Mobilforbrugerne skal have en stærkere position, end de har i dag. Klageantallet til både Det almindelige reklamationsnævn og Telekområdgiverne er øget betragteligt. Det må vi tage alvorligt. Derfor foreslår regeringen nu forandringer, som gør det lettere for den enkelte forbruger at skifte operatør. Det styrker konkurrencen og vil forhåbentlig føre til, at operatørerne udvikler bedre tjenester,« siger Anna-Karin Hatt.

Regeringen ønsker højst en måneds opsigelsesperiode, hvor den i dag på mobilmarkedet oftest er tre måneder. Regeringen kalder opsigelsestiden »umotiveret lang«, og mange operatører - altså udbydere af teletjenester - har forlænget opsigelsestiden lidt efter lidt som en måde at fastholde kunderne på.

Den svenske forbrugerstyrelse, Konsumentverket, har desuden foreslået, at den højst tilladte bindingsperiode, der i Sverige i dag er på 24 måneder, sænkes til 12 eller 6 måneder. I Danmark er den for privatkunder seks måneder.

I lovforslaget sænkes bindingsperioden nu til maksimalt 12 måneder.

Læs Näringsdepartementets lovforslag: http://www.regeringen.se/content/1/c6/21/21/06/be2a1d92.pdf