TV bliver skarpere end virkeligheden

3D er allerede fortid på Europas største forbrugerelektronikmesse, der vil vise ultra-HD - TV i super opløsning. Men producenterne kan være lidt for tidlig ude, fordi de internationale aftaler endnu ikke er på plads, og man endnu ikke har mange muligheder for at se, hvad man har optaget.

Man er sjældent i tvivl om, hvad TV-producenterne selv anser for at være fremtidens TV. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Verden er ikke længere i 3D - nu er den skarpere end virkeligheden på TV-skærmen.

Der står ultra-HD - eller for forvirringens skyld også kaldet 4K - på lystavlen og frem for alt fladskærmen overalt på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin, hvor al verdens elektronikproducenter synes at have glemt næsten alt om den 3D-teknologi, som de troede skulle redde verden eller i det mindste deres omsætning under finanskrisen.

3D er stort set fraværende i år, selv om man godt kan finde mindre hjørner, hvor bebrillede kvinder og mænd betragter en fladskærm i fælles flok. I stedet drejer det sig om ultra-HD, som giver fire gange så høj en opløsning på skærmene som dagens fuld HD (altså 3.840 x 2.160 pixler), men som også giver udsigt til trafikpropper på datanettet, fordi alle optagelser selvsagt fylder meget mere.

Let at optage - sværere at se

Det gør også priserne. Regn med TV-skærme fra 30.000 kroner og opefter, og læg dertil en ukendt ventetid på, at filmproducenter og TV-kanaler tager de langt mere detaillerige billeder til sig.

Indtil da kan man selv optage i ultra-HD, selv om det kan knibe med at se optagelsen i samme kvalitet. Samsungs nye Galaxy Note 3-telefon har indbygget UHD-optager, som nedskalerer - altså ændrer kvaliteten nedad - det optagede, når telefonen sættes til et ikke-UHD-fjernsyn eller en ikke-UHD-computerskærm. Hvis optagelsen overføres til computeren, vil computeren skulle nedskalere den for at kunne afspille den.

Der findes adskillige kameraer af mange mærker, som kan optage i ultra-HD.

»Jeg tror ikke så meget på 3D og på buede skærme. Jeg tror derimod meget på ultra-HD, men det vil tage lang tid at opnå større udbredelse, og der bliver behov for større båndbredder,« siger TDCs udviklingsdirektør, Anders Blauenfeldt.

Opdatering forude

Navnlig hvis ultra-HD-optagelser skal overføres trådløst, skal der virkelig knald på internetforbindelserne. Men allerførst er der en helt anden pukkel at komme over.

Rent teknisk er der nemlig endnu ikke international enighed om ultra-HD-standarden, og mange af de helt nye ultra-HD-fjernsyn skal derfor med stor sandsynlighed opdateres, så snart alt er landet.

»Alle producenter prøver at sørge for, at der er opgraderbare muligheder. Der er selvfølgelig en sandsynlighed for, at man er nødt til at tage nogle tiltag senere, men vi lægger ikke skjul på, at der kan komme andre komprimeringer. Og så må producenterne sørge for, at der er løsninger klar,« siger Martin Engen, formand for Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der organiserer indholdsleverandører og elektronikproducenter i Danmark - en paraply for TV og TV-indhold.

Ingen ny MPEG2-sag

Han vurderer, at der til nytår vil være minimum 15-20 forskellige TV-apparater i handelen, som kan vise ultra-HD.

»Filmproducenterne og TV-stationerne vil gerne dette. Filmproducenterne tager deres film og arbejder på at få dem gjort UHD-klar. Det er ikke så meget den højere opløsning som farverne m.m., der er udfordringen. Og at de bruger tid på at sætte folk til at behandle farver, viser, at de mener det alvorligt. Så selvfølgelig vil ultra-HD bryde igennem. Spørgsmålet er hvornår. Men jeg ser en stor fremtid for ultra-HD,« siger Martin Engen.

BFEs direktør, Laila Kemp Rasmussen, understreger det vigtige i at formidle, at der endnu ikke er meget indhold i ultra-HD-kvalitet, men at apparaterne er klar til, at det skal komme. Hun frygter derfor ikke en ny sag à la den, som Højesteret i november skal behandle, hvor forbrugere har indstævnet TV-forhandlere for ikke at have rådgivet ordentligt forud for, at de danske TV-signaler blev ændret fra den såkaldte MPEG2- til MPEG4-standard, hvilket gjorde en række ældre fjernsyn ubrugelige uden ekstra udstyr.

»Fremtidssikret«

Ultra-HD vil bruge den nye HEVC- eller H.265-komprimering, som dermed vil afløse MPEG4-standarden, der lige nu er den gældende. Men for at kunne overføre den høje opløsning med en billedrate på 60 Hertz skal man bruge den nye HDMI 2.0-standard. Problemet med den er, at de første enheder med den tilslutning først vil kunne bygges ved årsskiftet.

De store TV-producenter taler derfor direkte om, at deres apparater er »fremtidssikret« - store ord i elektronikbranchen, hvor alt ændrer sig markant og hurtigt. I praksis vil det betyde, at en ekstern boks vil kunne kobles på fjernsynet, hvis der sker markante ændringer.

»Boksen vil kunne udskiftes, og det er i den, at tilslutningerne sidder. Dermed anerkender vi, at der sker en udvikling,« siger Martin Engen, der til daglig er salgsdirektør for den sydkoreanske elektronikgigant Samsung i Danmark.


Berlingske dækker IFA på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte avis. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).